0

А ронията пуска преди 2 десетилетия корени в Петричко и това се дължи на добрите връзки между земеделците от Гърция и южния ни град. Все повече дворове тук са засадени с храстите, чиято родина всъщност е Канада. Някои петричани дори имат по 2-3 декара насаждения. Стопаните никак не се притесняват от честите валежи, които са почти ежедневие напоследък, докато фермерите, които имат овошки, търпят огромни загуби.

"Аронията иска дъжд и слънце. А тези дни ги има и двете, и то в големи количества. Затова сме доволни от времето. Расте като луда, има много плод, може това да е най-добрата година. С дъждовете и тревата избуява, но я махаме, за да не пречи на растежа и плодовитостта на аронията", твърди Никола Попов, който е пенсиониран инженер-еколог. Той е човекът, който проправя път на този храст в южния град. Защото е предприемчив и не се страхува да рискува. Когато стане реч за производство и търговия с арония, той е насреща.

Маслинови дръвчета

Той е съветникът на петричани, когато става въпрос за екологични и полезни за човешкото здраве продукти. Сякаш е призван да е сред пионерите в отглеждането на различни култури в своя роден край. Преди повече от 25 години започва пръв да внася от съседна Гърция маслинови фиданки. Подарява не едно и две такива дръвчета на наши премиери и президенти при визитите им в южния град. Благодарение на него днес има маслинови дръвчета в стотици дворове в Петричко.

Сега той и много други петричани се занимават изцяло с отглеждането на арония. Попов притежава в момента 3000 фиданки арония, а купувачи не липсват. Цената на бройката е 3-4 лева.

Витамин Р

Растението е богато на витамини и най-вече на не особено известния витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени. Ценната арония се слави като силен имуностимулант. Здравните й стойности не се ограничават до това. Тя е чудесен източник на антиоксидантни съставки, които са в най-висока степен при нея в сравнение с други горски плодове. В нея има още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма. Разнообразието от макро- и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор. Всичко това я нарежда в класацията за най-ценни лекарствени растения. Тя е полезна за диабетици, за лечение на сърдечни проблеми, за нормализиране на кръвното налягане, помага на болните от гуша.

Огромно търсене

Петричани правят различни продукти от аронията - вино, сладко, сироп и оцет. Търсенето и от българи, и от чужденци е голямо, с всяка изминала година интересът се увеличава. Цените никак не са ниски, но търсенето е по-голямо от предлагането. Това обуславя и високите цени на аронията. Литър вино струва 10 лева, литър сок без захар е 6 лева, оцетът също се продава по 6 лева за литър.

Печалба

Според стопаните от Петрич от аронията се печели добре, това растение нито се пръска, нито се реже, а има 60 години живот. Помага при лечението на много болести. Периодът на засаждане на аронията е между ноември и март. Пиенето на арониево вино е еликсир за душата и лек за тялото, защото то прочиства организма и освежава. Сокът от това растение е добре да се прави без захар. Тогава напитката разгражда мазнините, премахва отоците, помага за кръвното налягане, намалява захарта, стабилизира имунната система. Може да се направи и компот от арония - плодовете се бланшират и с тях се запълнят 1/3 от бурканите. След това се залива с горещ захарен сироп, престояват около 6 часа и се стерилизират за 15-20 минути. Друга възможност за използването на магичното растение е чай - една супена лъжица изсушени плодове се начупва и залива с чаша гореща вода, след което трябва да се запари за 30 минути. Приема се по 2-3 супени лъжички три пъти дневно, а не цялата чаша.

Екологични

Ако си падате по сладко, то аронията пак може да ви свърши работа. Ще ви бъдат необходими 1 кг плодове, които се варят 5 минути. Изцеждат се и се прибавят към 1 кг захар и 400 г вода. Препоръчително е да се свари сладкото на две части, не е лошо да добавите ябълка или портокал за аромат и разкош.

Всичките продукти на петричани - вино, сок и оцет, са екологични. Но е добре да не се прекалява с консумацията им. Достатъчно е да се пийват по стотина милилитра и от виното, и от сока на ден. Те се консумират за разтоварване и за по-добър тонус, за по-здраво тяло.

От три дръвчета берем 80 кг за саламура

Интересът към отглеждането на маслинови дръвчета в Петричкия край става все по-голям. Първите такива фиданки са внесени в южния град още през 90-те години на миналия век. Никола Попов през годините подарява дръвчета на много наши политици. Раздал фиданки и на доста футболисти и треньори, тъй като е запален футболен фен. За него маслината е божи дар и е влюбен в това дърво, защото носи успех и любов, а в Библията е символ на възраждането.

Производството на маслинови фиданки носи популярност на Петрич преди години. Тук пристигат редовно учени от БАН, от Института по ботаника, специалисти от испанския град Севиля. Те се уверили, че тук дръвчетата виреят отлично.

"Миналата година бе годината на маслините. Аз от три дръвчета набрах 70-80 кг маслини. Други мои съграждани прибраха още по-богата реколта. Някои продават част от маслините. Радвам се, че успяхме да убедим хората да отглеждат маслини", споделя Попов.