0

К ампанията по прибирането на реколтата от пролетниците в област Добрич е към края си. Общо площите, засети с царевица са близо 854 000 декара и със слънчоглед - малко над 912 000 декара.

Стопаните регистрират по-ниски добиви в сравнение с миналата година и се тревожат от липсата на пазар за продукцията си у нас. По информация на областната служба „Земеделие“ в Добрич над 842 000 дка слънчоглед вече са прибрани. Средният добив от маслодайната култура за областта е около 259 кг/дка при 285 кг/дка за миналата година.

Близо 90% от царевицата в областта също вече е прибрана от земеделските стопани. Средният добив е около 547 кг/дка, при 743 кг/дка през миналата година. Зърнопроизводителите са притеснени от липсата на пазар, единични сделки има при пшеницата на цена от около 640 лв. на тон.

Цената на царевицата в началото на жътвената кампания е била около 600 лв. за тон, в момента е много по-ниска. Най-ниски са изкупните цени на слънчогледа, където цената е около 1100 лв. за тон, като за сравнение през миналата година тя е била около 2000 лв. По думите на зърнопроизводители в момента българските преработватели не купуват слънчоглед, тъй като пазарът е задоволен с по-евтин внос от Украйна.