0

Н ационален Демо център ще се открие преди Великден на територията на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Демо центърът е в процес на оборудване с модерни, прецизни и дигитални технологии, включително за прецизно капково напояване и контрол на климата, които ще позволят на земеделските стопани да видят работата им и ползите от тях в реални условия. За това съобщиха от AgroHub.BG, чийто член е и популярният институт за зеленчукови култури.

Гише за услуги

Припомняме, че AgroHub.BG с председател Светлана Боянова е Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) и е одобрен по програма “Цифрова Европа” с проект AgroDigiRise, за което в предишни броеве „Телеграф“ писа. Фокус на проекта е прецизното земеделие - щадящо ресурсите устойчиво земеделие, чиято идея е производството на повече с по-малко. Той обединява различни научни институти, фермери, консултанти в помощ на земеделците. По време на пловдивското изложение Агра 2023 хъбът предизвика огромен интерес с демонстрациите си, свързани с иновации, както и възможностите, които предлага на стопаните да решат проблемите си. Хъбът започна да набира своите членове в годината преди ковид пандемията и вече в него членуват солиден брой компетентни експерти и организации. Практически той се явява “единно гише за услуги” в сферата.

Лози

Друга Демо точка „Наука“ е на път да стане достъпна за всички заинтересовани и тя се намира в лозовите масиви на Аграрен университет-Пловдив в с. Брестник, който също е част от модерното сдружение. Дигитализацията на лозите ще спомогне в борбата с болестите и оптимизирането на растителната защита, но за да повярват в нея, лозаро-винарите ще могат да наблюдават как тя работи на опитните полета.

Стартъп

„Само преди няколко години, когато виждах как технологиите, науката и бизнесът работят заедно на Запад, си мислех, че това не е възможно в България. Но проектът AgroDigiRise доказва, че такова партньорство има почва и у нас и наистина вярвам в ползите от него за земеделието“, коментира Благой Анастасов от стартъпа BeVine по време на Агра 2023.

„AgroHub.BG е част от мрежата от Европейски цифрови иновационни хъбове, така че всеки един фермер или зает по някакъв начин в земеделието може да намери решението за своя проблем чрез нас навсякъде в тази мрежа“, увери Светлана Боянова.