0

Д обре поддържаната трева е визитната картичка на всеки дом. Тя може да направи от всяка къща не само красиво и уютно кътче, но и място за отдих и игра за децата.

Когато засаждате райграса, трябва да подготвите почвата. Необходима ви е рохка почва, богата на хранителни вещества с добър дренаж. Подравнете я и я почистете добре от плевели. Преди същинското засаждане обогатете почвата с комплексен тор. Ако изберете да полагате тревен чим, трябва да редите плътно тревните ролки върху изравнената площ. Този тип затревяване се счита за по-бърз и лесен начин, но е на значително по-висока цена. Вторият по-класически вариант е чрез тревно семе. Първата стъпка тук е внимателно да разрохкате почвата и да започнете да хвърляте семената. Правете го под формата на кръст, за да са максимално добре разпределени. След това ги зарийте в почвата и ги покрийте с допълнителни 2 см почва или пясък, за да ги предпазите от бързо изсъхване. Накрая идва ред на валирането, което се прави с тежък валяк.

Първото косене на райграса се прави, когато достигне височина от минимум 6 см. За максимално добро състояние на тревата я подрязвайте всяка седмица. Редовното косене се осъществява в периода март-ноември.

Правила

През лятото обаче райграсът се нуждае от поливане, подхранване и косене. Всичко това си има свои правила, за да се радвате на прекрасен зелен килим.

„Много е важно тревата да се полива редовно. Ако това не се прави, може на места да имате просто парче земя и да се получат дупки“, обясни Мария Митева, която се грижи сама за тревата в градината си.

Правилото е райграсът да се полива на всеки 3-5 дни, ако дъждът не го е направил. Но през лятото е добре това да се прави два пъти на ден.

„Трябва да се спазва и друго правило - да се полива рано сутрин или вечер. Не бива да се прави през деня и през горещото време“, обясни Мария Митева. При поливане на райграс в горещите часове на деня водата изгаря тревната площ и тя пожълтява.

Също така поливането трябва да се осъществява само чрез поръсване, иначе може да се образуват празни участъци в земята.

Косене

Трябва да имате предвид и че когато лятото е дъждовно и хладно, тревата може да бъде подстригана с минимална височина от 2 сантиметра. Колкото е по-горещо, толкова по-високо трябва да оставите тревата след рязане, в противен случай тя ще загине. Стандартната височина е 5 сантиметра: тревата, по-ниска от 3 см, може да изсъхне, над 8 см - тя ще започне да прераства с плевели. За късокосени спортни тревни площи изберете смеси с високо съдържание на тимотей.

При косене е добре да използвате остър инструмент — тъп нож или дебела линия на косачката ще извадят тревата за корените, което значително ще я съсипе. Всеки път, когато трябва да косите в различна посока, с монотонно косене тревата бързо ще загуби декоративния си ефект и вече в средата на сезона ще изглежда небрежно.

Първата подстрижка се извършва в самото начало на сезона. След косене тревата трябва да се полива, в идеалния случай с добавяне на водоразтворим тор към напоителната система.

Подхранване

През лятото азотът и калият са жизненоважни за тревата. Те допринасят за растежа на надземната част и устойчивост на суша. В по-малка степен през лятото е необходим фосфор, който спира растежа на зеленината и стимулира растежа на кореновата маса. В края на сезона ситуацията се променя точно обратно, тъй като тревата се нуждае от развита коренова система за успешно зимуване.

Важно е да се знае, че торовете се използват винаги след рязане - водоразтворимите торове се добавят към системата или контейнерите за напояване, напояват тревата преди нанасяне на сухо, изчакайте тревата да изсъхне и след това полейте отново. Те започват да хранят тревата от ранна пролет - влажната почва перфектно абсорбира торовете, без риск от изгаряне на корените.

Гранулираните торове с продължително действие могат да се използват само 2 пъти на сезон — те постепенно се разтварят, бавно отделяйки азот и задоволяват всички нужди на трева.

Ако лятото е достатъчно сухо и топло, тогава окосената трева може да бъде оставена на тревата — тя ще я предпази от изгаряне и бързо ще се превърне в органичен тор.