0

Т иквата и хризантемата си отиват както медът и маслото.

Трудно можем да измислим по-есенен декор. За пет минути може да имате кашпа от тиква, която да украсите с хризантеми.

Изберете хризантеми с ярък цвят. Те по принцип започват да избледняват на слънцето, дъждът също може да отмие цвета им. Изберете растение със здрави листа и микс от разтворени цветове и пъпки, пише „Рурълспраут“.

Изберете кръгла тиква с оранжев цвят, която да е достатъчно голяма, за да побере саксията с хризантемите. Хубаво е основата й да е относително плоска, за да може да стои изправена. Внимавайте тиквата да няма някакви меки петна по нея, тъй като те са белег, че ще започне да загнива.

Необходими са ви още:

Остър нож

Голяма лъжица

Бормашина

Почвена смеска за стайни растения

Голяма чинийка за саксии

Стъпки

Вземете големия нож и отрежете дупка в горната част на тиквата с малко по-голям диаметър от този на саксията. Изгребете вътрешността на тиквата, премахвайки месестата част и семките. Запазете семките за печене на фурна.

Обърнете тиквата на обратно и с бормашината пробийте дупка за оттичане на водата в центъра.

Сега поставете хризантемите със саксията в тиквата. Сложете отдолу чинийката за саксии. Полейте добре и се наслаждавайте на цветовете. Винаги изливайте водата от тиквата след поливане на хризантемите, за да избегнете загниване.

Големият плюс на саксията от тиква е, че можете да я заровите в земята. Тя ще се разгради и ще подхрани хризантемите. Преди това трябва да сте отстранили пластмасовата саксия. След това да сте напълнили тиквата с почва. Макар да ги смятаме за едногодишни растения, те всъщност са многогодишни и дълго можем да им се радваме.