0

К аперсите са приятна добавка към много ястия.

Цената им е доста висока, за съжаление не можете да си наберете свои, защото те произлизат от Средиземноморието. Каперсите са зелени пъпки на храста Capparis spinosa. Но едно растение, което вирее навсякъде, предоставя чудесна алтернатива – това е глухарчето, пише „Рурълспраут“.

Момент

Можете да си направите каперси от глухарче през пролетта, като използвате пъпките на растението. За целта трябва да ги хванете, преди да цъфнат, за да може пъпките да бъдат малки и стегнати. Добър съвет е да не се използват пъпките, където най-външните листа са се развили.

Използвайте глухарчетата, когато плевите градината. Вместо да ги хвърляте, можете да вземете пъпките им – така ще уцелите с един куршум два заека. Така или иначе трябва да оплевите градината си.

Много

Трябва да извадите цялото растение. Глухарчето не дава само един цвят. Ако откъснете само централната пъпка, която виждате, ще останат три или четири под нея, които не виждате. Но, ако извадите цялото растение, в самата му основа ще намерите поне дузина скрити пъпки.

Хванете всяко растение в основата на листата и внимателно обелете листата от основата на цвета. Можете да извадите пъпките с ръка или с ножче. Преди да се усетите, ще сте напълнили цяла чаша с пъпки, а същевременно ще имате и оплевена градина.

За мариноване на каперсите използвайте малки бурканчета.

Измиване

След събиране на пъпките от глухарчета трябва да ги сложите в ледена вода. Почвата, пясъкът и т.н. ще се уталожат на дъното, а пъпките ще изплуват на повърхността. Премахнете всеки стрък трева, който видите. Преместете пъпките в гевгир, за да се отцедят.

Най-добре е да приготвите капресите веднага, след като откъснете пъпките от глухарчета. Ако не можете да ги направите веднага, може да ги съхранявате в хладилник в книжен плик, но за не повече от 48 часа.

Съставки:

1 чаша пъпки от глухарче, измити и отцедени

Половин чаша бял оцет

Половин чаша вода

1 супена лъжица сол

Кора от лимон

Използвайте малки бурканчета. Сложете на дъното лимонената кора и напълнете с каперси, като оставите около сантиметър свободен отгоре.

Смес

Добавете половин чаша топла вода в мерителна чаша, като в нея разтворите солта. След това смесете водата и солта с оцета. Налейте сместа в бурканите. Надпишете с датата и сложете в хладилника. За най-добър вкус оставете каперсите от глухарче да отлежат в буркана поне две седмици. Консумирайте в рамките на три месеца.

Ако искате капресите да издържат по-дълго, можете да ги стерилизирате като кисели краставички.