0

Р икардо Гуло, кметът на Аликуди, намиращ се на остров  Сицилия, въвел програма за „осиновяване на кози“, защото популацията на дивите кози на малкия остров нараснала до шест пъти над броя на човешкото население, съобщи CNN.

Кметът казал, че всеки, който изпрати заявка по имейл до местното кметство и плати 17 долара „маркова такса“, може да вземе толкова кози, колкото пожелае, стига да ги транспортира извън острова в рамките за 15 дни след одобрението.

„Всеки може да направи заявка за  коза, не е задължително да е фермер и няма ограничения за броя“. Кметът каза, че в момента схемата е налична до 10 юни, но той ще удължи крайния срок, докато популацията от кози стане до по-управляем брой.

Пред CNN кметът е казал, че служителите няма да разследват намеренията на бъдещите собственици на кози, но „в идеалния случай бихме искали да видим хората да се опитват да опитомят животните, вместо да ги ядат“.

Стадото кози на острова е възникнало преди около 20 години, когато се предполага, че са били доведени от някого, който възнамерявал да ги развъжда, но в крайна сметка те се оказали на свобода и станали диви.