0

П рез изтеклия период регистрираните наднормени стойности на средноденонощните температури в Северозападна България и крайните южни райони създадоха условия за протичане на забавени вегетационни процеси при есенните посеви.

През следващия седемдневен период (15-21.12.2023 г.) агрометеорологичните условия ще се определят от температури под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица според Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ.

Защита

През периода се очакват валежи от сняг и образуване на снежна покривка в по-голямата част от земеделската зона на страната. Тя ще осигури защита за неукрепналите и намиращи се в начален стадий от развитието си посеви от прогнозираните отрицателни минимални температури. В края на второто десетдневие на декември при пшеницата се наблюдават фазите поникване, начало на листообразуване (1-2 лист) и фаза трети лист.

Новачене

На отделни места в Дунавската равнина - агростанция Новачене, и Южна България - агростанция Пловдив, посевите с  ечемик се намират във фаза братене – фаза, осигуряваща по-високо ниво на студоустойчивост през зимата.

През периода условията ще ограничават възможностите за извършване на почвообработки и фитосанитарните дейности в трайните насаждения.