0

В сички знаем, че резитбата или колтученето на доматите е от ключово значение за добрата реколта.

Пиперът е от същото семейство растения, но неговото подрязване често се неглижира. Но, ако искаме добри добиви, не бива да забравяме това мероприятие.

Първото подрязване или по-точно прищипване се прави на младите растения. Премахва се върха на централното стъбло, точно над първата двойка разклонения. По този начин растението произвежда хормони, които насърчават нов растеж, превръщайки основното стъбло в две здрави разклонения. Това мероприятие трябва да се направи в началото на сезона, за да се получи гъсто растение в основата, което да не е тежко отгоре. Плюсовете от това са няколко.

Пригор

Както знаем, пиперът, като представител на семейство Картофови, е уязвим на слънчев пригор. Плодовете, които са изложени на силно директно слънце, могат да развият петна и реколтата да се провали. Този проблем се появява при големи горещини. Като премахнете върха в началото, растението ще се развие с повече листна маса и разклонения, които ще предпазват чушките от силното слънце.

Премахването на върха насърчава вторичния растеж, в резултат на което растението ще развие дебело и силно основно стъбло. Това ще го направи по-устойчиво на летните бури. Въпреки това не забравяйте, че трябва да осигурите подпора на стъблото, като го завържете. Растението, което расте като храст, е много по-устойчиво от това, което е израснало на височина.

Мулч

Кичестото растение също така засенчва и почвата под себе си по-добре, като по този начин играе дори ролята на мулч. Плевелите не растат на сянка, изпарението на влагата е по-малко. Въпреки това, не забравяйте да сложите и истински мулч около основата на пипера. По този начин чушките ще издържат по-дълго на суша.

Но най-големият бонус на прищипването на върха е, че ще имате по-добра реколта. Растенията с повече разклонения имат свойството да пускат повече цветове, което в крайна сметка означава и повече пиперки.

Бонус съвет: през първите две седмици от засаждането прищипвайте и първите появили се цветове. Това ще даде възможност на растението да насочи енергията си към пускане на нови разклонения и листа. А страничните разклонения ще пуснат повече цветове, така че в крайна сметка ще имате по-богата реколта. Премахнете първите цветове само през първите седмици след засаждането. Така растението ще се вкорени по-добре. След това пиперът ще има достатъчно силна коренова система, за да произведе едри и многобройни чушки от останалите цветове до края на сезона.

Енергия

Най-доброто време за прищипване на върха на пипера е малко след като го засадите на постоянно място в градината. Добре е да дадете на растението няколко дни, за да се възстанови от шока с пресаждането и корените да се вкоренят добре. Премахвайки върха в началото на сезона, пиперът ще насочи енергията си към пускане на странични разклонения.

Как точно се прищипва пиперът? Това е лесната част.

Можете просто са го направите на ръка, като прищипнете върха. Но по-добре е да използвате градинарски ножици за по-чист разрез. Така няма допълнително да увредите стъблото. Никога не забравяйте да стерилизирате инструментите, когато работите в градината.

Премахнете върха над първата двойка разклонения, възможно най-близо до тях.

Махнете листата, докосващи почвата

Когато растението започне да расте по-високо, може да забележите някои по-ниски странични части, които не получават много слънце. Отрежете ги в ранните етапи на растеж, тъй като те няма да помогнат много за фотосинтезата и са по-уязвими към вредите и болести. Същото може да направите по-късно през сезона, ако долните листа започнат да увисват и да докосват почвата. Всички листа, оставени върху почвата, ще започнат да гният, правейки растението по-уязвимо към болести. Тези листа осигуряват и по-лесен достъп за вредителите.