0

И спания счупи световния рекорд за най-скъпо сирене. На търг пита сирене с тегло 2,2 кг беше продадено за малко под 30 000 евро, съобщи специализираният сайт Овцевъд и Козевъд. Това съответства на цена за килограм от 13 636 евро. Става дума за синьото сирене Cabrales от Северна Испания, което вече получи титлата „Най-скъпото сирене в света“. То беше закупено от собственика на ресторант Иван Суарес, който бил купил и друго сирене на търг през 2019 г. за предишната рекордна цена от 20 500 евро, също с тегло 2.2 кг.

Копенхаген

Междувременно университетът в Копенхаген докладва за разработка на сирене на растителна основа, изготвено от протеин от жълт грах с твърда текстура и подобрен вкус. Използвайки жълт грах като основа, учените възпроизвеждат съединенията, които обикновено се намират в млечните сирена.

Нишесте

Няколко растителни протеинови сирена от грах вече се предлагат на пазара, но проблемът се крие във фундаменталните разлики между растителните протеини и млечните протеини, когато става въпрос за производство на сирене, обясняват изследователите. Затова преработвателите обикновено добавят нишесте или кокосово масло за втвърдяване на растителните сирена, както и различни подобрители на вкуса за постигане на вкуса на сиренето. Има още работа, за да се създаде идеалното търговско сирене на растителна основа. За да се постигнат оптимални характеристики, подобни на сиренето, трябва да се разработят специални бактериални състави и култури.

„Много хора биха искали да ядат растително сирене, но не са доволни от неговия вкус и усещане в устата. Тоест, колкото и екологичен, питателен и т.н. да е един хранителен продукт, хората нямат интерес да го купуват, ако не доставя приятно изживяване при консумация.

Една нощ

 Производството на млечни сирена е изследвано в продължение на много векове, така че не можем просто да направим един и същ продукт за една нощ от напълно различни суровини. Има обаче много учени и компании, които правят големи крачки в тази област. Надяваме се, че през следващите няколко години ще се доближим до производството на безмлечни сирена с добър вкус “, заключват  изследователите.