0

„Зеленчуците искат много вода, ама наистина много. Всекидневното поливане е задължително, малко или много, в зависимост от растенията.“ Така започват книжката си пътеводител за отглеждане на стари сортове, който получават като подарък градинарите, които си купуват комплекта със семена на популярната в социалните мрежи Девина Деси Владовска. В ръководството е описан нейният поглед за полагане на разсади в градината. И отговаря на въпросите кога, как, каква е технологията и грижата за растенията от семето до реколтата.

Безценен дар и от сърце, книжката е писана от нейния съпруг Тихомир Трайков под диктовка на Деси Владовска.

Дом

Тя не е просто книжка и не става дума просто за семена, а безценен дар и от сърце, много значим за всеки, който иска да има истински дом, за здрави и силни хора, защото без истинска храна това е невъзможно, не направим ли това сега в тези условия на живот, растежът ни не е нагоре, а надолу, пише Тихомир в пост в социалната мрежа Фейсбук. В ръководството са описани и открития в градинарството, които тя е направила през изминалия сезон.

Сред комплекта семена присъстват стари сортове, чиито имена днес са непознати, но са оцелели въпреки промените на времето. От доматите „Момини гърди“, „Сърцето на албенга“, „Бял среден домат“, който дава обилна реколта, „Оранжев едър домат“ и мн. др. Миксове от сладки дребни чушки, стар сорт люти чушки, чушки червено-кафяви от Лехчево, бамя, козирог и много други.