З а да имаме успешен разсад, освен здрави семена, е важно правилното съотношение на съставките в почвената смес, съветва успешната градинарка Девина Деси. Тя посочва, основната формула, която включва седем съставки. Те са 1 част градинска почва или пръст от къртичина, 1 част компост или оборски тор, 1/6 част пясък, 1/6 част перлит.
1/2 част торф (фина фракция), 1 супена лъжица микс "Майката земя", 1 супена лъжица каменно брашно.
Корекции
Много е важно обаче какъв тип почва използвате като основа, казва тя. В зависимост от типа й можете да нанесете в съотношението корекции. Така например, ако почвата е глинеста, то тогава се добавя повече тор и пясък.
Ако е песъчлива, увеличаваме количеството компост и торф.
Според Деси тази смес осигурява добра влага, хранителни вещества и аерация за здрави и силни разсади.
Тя предпочита да използва пръстта от къртичини, защото е по-фина и пухкава. Намерила е близо до дома си и си пълни няколко чанти. Можете да използвате и местен чернозем от двора, ако е такава. Пясъкът е добре да е по-фин и да няма камъни. Компостът се взема от компостера. Приготвяте си перлит, торф, като е добре и той да е от най-фината фракция. Необходимо е съставките на почвата да са фини заради малките семенца, на които няма да е нужно да преодоляват твърдите буци, за да могат да покажат зелените си главици на повърхността. Деси добавя и каменно брашно, за което в. „Телеграф“ писа в предишни броеве. Добавя се и микс „Майката земя“.
Щайга
След като се набавят тези съставки, първо се пресява с пластмасова щайга пръстта, пясъкът, торфът и т.н.
Зависи каква е почвата. Ако е глинеста - при нея се добавя малко повече пясък и торф. Целта е почвата да е по-лека, да не е кална. Деси показва лесен метод, за да се прецени дали има нужда от корекции в съотношението и да се получи добра почва.
След като се пресее всичко, така че да няма буци, разбърква те добре и поливате получената смес. Оставяте да се отцеди и на следващия ден, когато загребете с ръка и топката е плътна без въздух, означава, че вашата почва за разсади се нуждае от още малко пясък и торф. Целта е да не се слепва, като се полее, а да има въздух. Ако почвата е рохкава, насипвате в сандъчета и засявате семенцата, като ги поливате с бутилката с капачка на дупчици.
Торфът е с антибактериални свойства
Торф се получава при бавно и постепенно натрупване на разложена растителност. Този процес протича на места с висока влажност и липса на въздух - блата и мочурища. От векове хората използват торф заради антибактериалните му свойства. В миналото моряците често вземали със себе си торфищна вода за дългите си пътувания, защото тя оставала прясна за много по-дълго време от обикновената, според actualno.com.
Местата с висока влажност и отсъствие на въздух, където се получава торф, се наричат торфища. Върху тях растат много специфични растения заради силната киселинност и липсата на хранителни вещества. Може да се каже, че торфището е част от дългия път на превръщането на езерото в гора.
Торфищата в България заемат площ от 800-900 ха и са най-вече в субалпийския и алпийския пояс на Рила, Пирин, Витоша, Стара планина и Западни Родопи.
Често торфищата в България се развиват за сметка на циркусните езера, които са подложени на процеси на заблатяване.
Торфищна информационна алея Витоша се намира на около 1 км от местността Ветровала. Алеята е създадена, тъй като на територията на природен парк Витоша е резерватът Торфено бранище, който опазва най-значителния за България комплекс от високопланински торфища.
Шише с дупки имитира дъжд
Поливане на разсадите е истинско изкуство. Затова е много важно да следим разсадите, когато изникват, дали почвата е мокра или суха, съветва градинарката Девина Деси. Тя дава пример със семенца, които се опитват да излязат, надигнали са почвата и се опитват да пробият. Точно това е моментът много нежно да се полеят, за да им помогнем.
Капачка
Тя използва най-обикновена пластмасова бутилка, на чиято капачка пробива дупчици и ефектът при поливането е имитация на дъжд. По този начин не се изравят и нежните растения или семенца. След като полее разсадите, тя изчаква водата да попие, докато пръстта слегне до корена. Ако е нужно, ги полива още веднъж, така че да има достатъчно влажност, но не и да ги „удави“.
Разсадите се следят, докато започнат да кръстосват, тоест на всяко листенце има срещуположно. От една страна се наблюдава дали почвата е влажна и ако е мокра, не е нужно да се полива, но ако е суха, задължително. Важно е коренът да се изгради здрав и силен, защото той е, който ще поддържа и храни растението, когато се засади в почвата навън.
Пикира, когато листенцата се кръстосат, това означава, че се готови да се отделят самостоятелно. Деси например е пикирала първите си домати. Засява периодично, защото не смогва да пикира едновременно големи количества. Засажда ги в щайги, които се оказват по-удобни от сандъчета.
Пипер
Първият й пипер също е готов за пикиране в началото на март. При него прилага някои тънкости, които ще го накарат да изгради по-здрав корен. Тя не го полива редовно, но проверява колко е мокра пръстта. Ако завие листенцата като ушички, веднага полива с шишето с дупки. Тази хитрост тя прилага, за да принуди растението да прави корен, като търси водата. Когато направи здрав корен, няма да клюмва, когато го пикира и веднага ще се хване.
Девина Деси прави курсове по безусилствено градинарство и как с природни методи да отгледате храната си, като отделяте по-малко от 20 минути на ден, дори да не сте хващали мотика, уверява тя. В над 200 урока тя разказва за всичко - как да подготвите вашите семена, как да се справите с разсадите, както и работата по всяка култура.
