0

П рез повечето дни от периода до 1 юни отново се прогнозира неустойчиво време със значителни валежи, които ще поддържат добри нивата на почвените влагозапаси.

Това гласи прогнозата на секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

Остава вероятността за градушки и риск от повреди по земеделските култури – полягане на посевите със зимни житни култури, наранявания по плодовете и завръзите на овошките.

Фази

При пшеницата ще протичат фазите цъфтеж и формиране на зърното, при ечемика в южните райони от страната и начало на млечна зрелост. В тези фази при зимните житни култури трябва да продължат обследванията за появата и развитието на някои болести и вредители – фузариоза по класа и брашнеста мана, вредна житна дървеница. При царевицата ще продължава листообразуването, а при слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава формиране на съцветие.

Дейности

По-подходящи условия за извършване на сезонните агротехнически дейности и провеждане на растителнозащитните пръскания срещу мани по зеленчуковите култури и лозата, кафяво гниене по костилковите и струпясване по семковите овощни видове ще има през последните дни от периода, когато вероятността за валежи намалява.