0

А ко искате да отгледате суперпуйки, давайте им коприва, обявиха за „Телеграф“ опитни птицевъди. Когато са малки, пуйчетата се хранят с ръка, като в човчиците им се слага коприва. Тя е предварително накълцана и смесена с трици, разказаха експертите. И изтъкнаха, че това е голямата тайна за успешното отглеждане на капризните птици.

Полезно

В копривата се съдържат много витамини и други вещества, от които се нуждаят пуйките, за да бъдат здрави и силни, разказаха ветеринарни лекари. Според тях с подходящата храна може да се избегне даването на добавки на птиците. Определено копривата е сред най-важните продукти, които трябва да присъстват в менюто на пуйчетата, допълниха ветеринарни лекари. Когато пораснат, им се дава и царевица за угояване. Оттам идва и другото наименования на тези птици – мисирки, което означава царевица. Напояват се по същия начин, както и кокошките – от специален съд, от вада, или от локва.

Режим

Режимът на пуйките включва хранене и паша. Тези птици са ранобудни, хубаво е да ги изкарате от мястото, където ги прибирате вечер, около 5 часа сутринта. Когато времето е хубаво, пуйките стоят навън, обичат много да пасат трева. През зимата, когато вали дъжд и е студено и ветровито, птиците трябва да са под навес и в специално помещение. Ако са 5-6 пуйки, може да са и в кокошарник, ако са повече, трябва да им се осигури и по-голямо пространство. Хубаво е пуйките да бъдат на сянка лятото, те мразят жегите. Ако ги отглеждате на двора, трябва да има дървета, които да им я осигурят. Другият вариант е да се сложи сенник, който да ги пази от силното слънце. Могат да съжителстват идеално с кокошки. Ние ги отглеждаме заедно, имаме няколко пуйки и кокошки. Разбират се прекрасно, коментираха птицевъди от Пиринския край. Според тях разковниче при отглеждането на птиците е чистата храна. Витамините, които някои стопани дават на птиците си, са нова мода. Ние все още залагаме на храни, богати на полезни вещества и отглеждаме успешно здрави пуйки, без да се налага да им даваме добавки, допълниха птицевъдите.

Не давайте витамини с комбинирани фуражи

Ако се наложи да давате витамини на пуйките си, недейте да го правите едновременно с комбинирани фуражи, предупредиха експерти. Това е опасно за тях, тъй като може да доведе до хипервитаминоза, която влияе негативно върху здравето и развитието на птиците.

Обикновено витамините, предназначени за пуйки, са под формата на прах или течен концентрат. Целта им е да помогнат за укрепване на имунната им система и да ги направят устойчиви на инфекциозни заболявания. Има и стопани, които дават добавки на птиците си, с цел по-бързото им развитие, има специални витамини, които ускоряват растежа на пуйките.

Експертите допълниха, че обикновено терапията продължава една седмица, но всеки препарат си има собствена схема на приложение, която трябва стриктно да се спазва, подчертаха ветеринарни лекари.

Месото – вкусно и полезно

Пуешкото месо е изключително полезно и много вкусно. Затова се препоръчва силно да се включва често в менюто на малки деца, както и като превенция за различни заболявания – сърдечносъдови, чревни, дентални проблеми. Пуешкото е ключова съставка и в топхраните за домашни любимци. Хит в момента е испанска храна с пуйка и бяла риба за поддържане на теглото на кучето или за четириноги с наднормено тегло. Пуешкото има високо съдържание на белтъци и ниско съдържание на мазнини, което го прави превъзходна съставка в диетата за превенция на сърдечносъдови заболявания. Консумацията на пуешко месо може да допринесе и за подобряване на липидния профил, твърдят експерти. В пуешкото се съдържа и селен, който предпазва от оксидативен стрес. Консумацията на бяло пуешко месо допринася за намаляване на риска от развитие на колоректален карцином, което се дължи на ниското съдържание на мазнини и наситени мастни киселини. Освен това консумацията на пуешко месо не води до образуване на мощните канцерогени нитрозамини в чревния тракт. Високото съдържание на фосфор прави пуешкото месо важен елемент за здрави кости и зъби. То е и ценен източник на желязо, цинк и осигурява почти цялата гама витамини от група В. Полезно е за поддържане на имунитета и нервната система.