0

Б азираната в Колорадо компания NestFresh планира да бъде първият американски производител на яйца, която да приеме технологията за установяване на пола на пилетата още в черупката.

По този начин се избягва унищожаването на новоизлюпените мъжки пилета, практика, която не се приема добре в обществото.

Новата технология е разпространена в Европа, но постепенно излиза извън границите на Стария континент, съобщава agriculturedive.com.

След като се идентифицират мъжките яйца, те се отделят и се унищожават преди процеса на инкубация. Страничните продукти се използват за направата на протеинов прах или се влагат в храна за домашни любимци.

NestFresh е третият производител, който е проявил интерес към технологията в САЩ, но смята да стане първият, който да я приложи на практика. Първите стъпки ще бъдат предприети към края на настоящата година, а първите яйца, идентифицирани по този начин, да бъдат пуснати на пазара към средата на 2025-а.

„Приемането на технологията е крайъгълен камък в индустрията“, коментира Майк Спенсър, вицепрезидент на компанията. „Докато много компании са обявили своите намерения да я възприемат, NestFresh ще бъде първата, която ще приложи технологията на практика“.