Г орещата вълна в Европа ускори прибирането на реколтата на някои култури, съобщава freshplaza.com.
Заради необичайните климатични условия това лято фасулът вече е узрял, въпреки че реколтата се е очаквала в началото на септември.
Сложно
„Ситуацията е доста сложна за производителите, които се сблъскват с ниска цени, докато разходите им продължават да растат“, споделя Пиер Желебар, мениджър в Prince de Bretagne.
Производителите не сеят наведнъж, за да може да разтеглят във времето прибирането на реколтата. Но времето тази година накара цялата реколта да е готова по едно и също време. Производителите дори не смогват с прибирането й, тъй като всичко се прави на ръка.
За щастие, качеството на продукцията е много добро, което компенсира донякъде необичайната ситуация. „Горещата вълна поне спомогна да добием продукция с високо качество. При висока влажност фасулът е податлив на гъбични заболявания. Поне за това не се тревожим тази година“, споделя още мениджърът.
Подобна е ситуацията и при производителите във Великобритания.
Острова
Заради горещото време реколтата от ягоди узря изпреварващо и няколкото седмици пиково производство изправили производителите пред много предизвикателства. Екстремните температури обаче не се отразили добре на външния вид на плодовете, както и на трайността им. Имало производители, които дори трябвало да изхвърлят част от продукцията. Тези проблеми обаче вече са преодолени и сега качеството е много по-добро. Очаква се прибраните количества рязко да намалеят през септември.