0

Р усия е заплашена от истинска катастрофа по отношение на малката и със средна мощности селскостопанска техника.

За това алармира ютюб каналът „Сельский час“, който е известен с това, че поставя остри проблеми в земеделието и е на страната на фермерите.

„Тази година ще успеем да се справим с наличното желязо, но проблемите тепърва предстоят и ще започнат още следващата година“, коментира Павел Репников, президент на АСХОД, ситуацията в руските агропромишлени комплекси (АПК).

На опашката

Според Репников Русия, която е един от главните играчи в осигуряване на зърнени култури в света, е на опашката в Европа по отношение на машинния парк за малка и средна земеделска техника. По отношение на техниката тя е изцяло зависима от Европа. И сега стопаните се оказват в патова ситуация. Това, с което разполагат, може да издържи с ремонти най-много до седем години.

Като се има предвид факта, че вероятно натоварването на желязото ще се увеличи, животът му ще се съкрати с още една година, прогнозират експертите. Русия почти не произвежда тези машини, а правителството трудно може да бъде убедено, че земеделието е изправено пред катастрофа с отложено действие. Тези трактори се ползват за сеитба и за прибиране на зеленчуковата реколта. Спец военна операция имаме, но за земеделска техника за производство нищо не чуваме, коментира Репников.

Климат

Според него, ако санкционният натиск продължава, единствения изход е страната да започне сама да си произвежда техниката. Има проучвания за доставки от Иран, Китай, Турция, Индия, но техните машини по една или друга причина не стават за руските полета. От една страна, това е свързано с натоварването, различния климат и терени, посочва Репников. Китай има 200 завода за трактори, но за да започнат да произвеждат по-специална поръчка, са необходими солидни количества, така че да имат печалба. Ние можем да поискаме от един завод 80, от друг 200 и т.н. , но това не е достатъчно производителя да смени дизайна на машините, които произвежда, за такива незначителни поръчки, става ясно от думите на експертите.

Фермерите

От друга страна заводите в Русия се опитват да диктуват каква техника е необходима на земеделците. Те не разбират, че фермерите са тези, които трябва да кажат какво на тях им е необходимо, казва Репников. Така или иначе заводите за машини в страната трябва да започнат производство, защото съвсем скоро ще се окаже, че няма да има нито с какво да се засее, нито с какво да се прибере реколтата.