0

А ко някой ме попита какви са цветовете на Колумбия, без колебание ще отговоря червено върху изумрудено зелено. Червеното са узрелите зърна на най-хубавото кафе на света, а изумруденото е от камъка берил, който в тази страна е в изобилие. Когато кацнеш в Богота, столицата на Колумбия, която се намира на надморска височина малко по-ниска от тази на връх Мусала, ще потънеш в жизнерадостния свят на истинската Латинска Америка. Осеммилионният град те посреща с нечувани и невиждани задръствания за източния европеец, с усмихнати и закачливи хора, облечени в искрящи цветове на розово, синьо, жълто и, разбира се, златисто. И звуците на меренге и салса, които задават ритъма на живот. Така че, добре дошли в страната на коката, кафето, рома и красивия живот. 

Минало 

И понеже цял свят свързва Колумбия с огромна престъпност и наркотрафик, то днес хората в тази страна истински се стремят да потиснат това зловещо минало и да живеят един нов живот. Показателно е, че в тази страна е пълно с фри лансери, които обикалят навсякъде и работят от кафенетата. А във втория град по големина град Меделин, който се свърза с името на най-големия гангстер на 20-и век Пабло Ескубар, е пълно с туристи, дошли да опитат горещия вкус на живота в Колумбия. 

Джунгла 

И ако си за малко време в тази част на планетата, това, което задължително трябва да посетиш, е плантация с кафе. Точно от Меделин можеш да си платиш еднодневна екскурзия. Посещението е истински селски туризъм и една от най-големите атракции на страната. За да почувстваш истински духа на кафето, както казват там, всички гости надяват бяло пончо и бели шапки, каквито носят берачите. 

На склонове 

След това цялата група потъва в истинска джунгла, сплетена от храстите с кафе. Те са разположени на склонове и не е толкова лесно да се придвижваш.  Брането на ценните зърна се извършва много внимателно, като се откъсват само узрелите, които са червени. Точно затова най-скъпото кафе в Колумбия е това, което е събрано от нежни женски ръце, защото те по-лесно се справят с тази толкова деликатна дейност.   

Листа от палма 

Едно от удоволствията по време на изтощителната работа е обядът. 
Той е като на всички останали работници в плантацията. Представлява огромно листо от вид палма, в което са загънати бял ориз, авокадо,  картофи и наденичка. Листото замества найлоновото пликче и запазва храната свежа. Това е типичната храна в района и се нарича бандеха пайса, а хората от Меделин пък шеговито са наречени пайса.

Тайната 

Точно обратното на италианците, които пият ударно еспресо, в Колубмия този вкус не се цени. Напротив, те го приготвят във френска преса, да не се изпича и се получава нежна и ароматна напитка. Но всъщност точно това е и част от тайната на колумбийското кафе. 

След Бразилия и Виетнам  

Важно да се знае, че колумбийското кафе е с най-високото качество в света, а страната е трета на планетата износител и производител след Бразилия и Виетнам, но пък Колумбия залага предимно на качеството. А за тях то е производство на 100% арабика. В плантацията, която посетихме, изчакват кафето да узрее повече. Собствениците обясниха, че колкото зърната са по-зелени, толкова повече кофеин съдържат. 

Антиоксиданти   

По-тъмното е червено и е с повече антиоксиданти, което го прави лечебно. Изпичат го на по-ниска температура, за да не го препекат и изгорят, и така да е по-здравословно. 

Без мляко и захар 

Според колумбийците прекалено препеченото е вредно за бъбреците, канцерогенно. Те също така препоръчват кафето да не се прави на машини и кафеварка. Според тях, ако не можеш да пиеш напитката без захар и мляко, значи кафето не е добро.  

Лимонада и чай 

Колумбийците освен кафе от зърната приготвят и освежаваща лимонада и чай. Чаят е с нетипичен вкус и вероятно ще хареса на хората, които обичат кафе, но не и чай. Той се поднася със сладкиш от печени банани и тамошно сирене. 
Популярен сладък деликатес са и кафейни зърна, обвити в бял или кафяв шоколад. 
В козметиката се използва за скраб и съставка на шампоани и кремове.  

Перу 

Въпреки това трябва да се знае, че не колумбийското, а перуанското кафе е най-скъпото на света. То се нарича кака. Носи името от  изпражнения на животни, които се хранят с кафе от плантациите, които го преработват в организма си и  от това, което изакват, се получава най-скъпото кафе.  

Плодове и ром 

В Колумбия за разлика от Аржентина можеш да усетиш истинския дух на Латинска Америка, въпреки че чисти коренни индианци вече могат да се срещнат основно в Перу, която е по на юг от Колумбия. Аржентина е пълна с емигранти от Европа и атмосферата там прилича много на европейската. 
В Аржентина например се консумира много говеждо месо, танцува се страстно танго, пълно с тъга по Европа. В Колумбия животът е пълен с радост и ритми на салса. 
Жените са истински фръцли, с джувки в косите, дълги и женствени обеци. Всяка жена, стигнала до Колумбия, задължително трябва да си купи от техните бижута, арт, с позлата, и то на приемливи цени.  Другото, което дамите трябва да знаят, е, че ако бразилките са най-добри в маникюра, то колумбийките са едни от най-добрите козметички наравно с рускини, украинки и полякини. 

700 стъпала до най-красивата гледка на планетата 

От Меделин може да се отиде до малкото градче Гуатепе. То е с красиви къщи, боядисани в искрящи цветове, украсени с цветни рисунки на жирафи, животни и цветя. 
Там минава река Гуатепе, а в местност до градчето има висока скала. Когато изкачиш 700-те стъпала до върха й, пред очите ти се разкрива най-красивата гледка на планетата. 

Автор: Невена Трифоновска