0

Д о средата на първото десетдневие на септември от 02.-08.09.2022 г. агрометеорологичните условия ще се задържат неустойчиви според Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ.

В началото на периода се прогнозират валежи със стопанско значение и подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве - предпоставка за качествено провеждане на предстоящите предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури.

Зимна рапица

Агротехническите срокове за сеитбата на зимната рапица започнаха през третото десетдневие на август и приключват през второто десетдневие на септември. 

В началото на периода прогнозираните поднормени температури и висока атмосферна влажност ще създават условия за развитието на гъбни болести – мани по късните зеленчукови култури, сиво гниене по гроздето, късно кафяво гниене по плодовете на овошките.

Пролетници

След краткотрайно захлаждане през втората половина от следващия период последните фази от развитието на късните пролетни култури ще протичат с умерени темпове, при близки до обичайните топлинни условия. През първата седмица от септември посевите със слънчоглед и във високите полета ще приключат развитието си. При среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, а при късните хибриди – млечна зрелост. 

Хибриди

В края на първото десетдневие се прогнозира относително по-сухо време и подобрение на условията за провеждане жътвата на слънчогледа и освобождаване на площите от по-ранните хибриди царевица.