0

А стрите могат да се засаждат през пролетта или есента, но ако искате ранен и обилен цъфтеж, по-добре е да ги засадите преди зимата.

Но как да го направим правилно? В случая е важно и след засаждането да се използва пепел.

Можете да закупите семена или да ги съберете сами от миналогодишните цветя. Ако събирате семена, трябва да го направите в сухо и слънчево време, когато те са напълно узрели. Семената на астрата могат да се съхраняват в хартиени торби или стъклени буркани на сухо и тъмно място до засаждането.

Почва

Това цвете, известно още като богородичка, обича слънчеви места без течение. То не понася застой, така че почвата трябва да е рохкава, плодородна и добре дренирана.

Можете да подобрите качеството на почвата, като добавите хумус, компост, торф или пясък.

Не се препоръчва да се засаждат астри на същото място, където растат други цветя, за да се избегне заразяване с вредители и болести.

Можете да засадите богородичка на открито или в саксии, които след това да поставите на топло място.

Важно

За да засадите в открита земя, трябва да направите малки дупки на разстояние 20-30 см една от друга и да ги поръсите с дървесна пепел, за да предотвратите гниенето на семената.

След това трябва да поставите 2-3 семена от астра във всяка дупка и леко да ги притиснете към почвата. Поръсете тънък слой пръст отгоре и леко го уплътнете.

След засаждането трябва да поливате насажденията с топла вода и да ги покриете със сухи листа, слама или дървени стърготини, за да ги предпазите от замръзване.

Контейнери

За да засадите в саксии, трябва да изберете достатъчно просторни контейнери с дупки, да ги напълните със смес от торф, пясък и хумус и да засадите семената по същия начин както в открита земя. След засаждането трябва да поливате саксиите и да ги поставите на топло и светло място, например на перваза на прозореца или в оранжерия. Ако отглеждате цветето в саксии, поливането трябва да е редовно, но оскъдно, за да поддържа почвата влажна, но не прекалено влажна.

Също така е необходимо да се осигури достатъчно осветление и вентилация, така че да не се разтягат и да не се разболяват.

Това цвете може да продължи да цъфти до замръзване, ако редовно премахвате изсъхналите цветя и го подхранвате.