0

А ко трудно намирате място в градината си за картофи, има една алтернатива – да ги отглеждате в голям кашон.

Ето основните стъпки, които да следвате.

Първо трябва да изберете подходящ кашон. Добре е той да е най-обикновен кафяв, без оцветяване, без принтове. Ако върху него има някакви етикети, е добре да ги отстраните. Големината трябва да е такава, че да осигурите за всяко растение площ от 30 квадратни сантиметра. Обикновено в един голям кашон се засаждат по четири растения. Дълбочината на кашона трябва също да бъде поне 30 сантиметра, но много по-добре ще е, ако е 45-50 сантиметра.

Място

За поставяне на кашона изберете слънчево и топло място. Добрата новина е, че картофите не са много придирчиви към почвата. Те обичат рохка почва, но не е необходимо да пръскате много пари, за да я обогатявате. Много подходящо е да сложите в кашона използвана почвена смеска за стайни растения. Трябва да добавите само малко тор.

Добре е картофите за семе да се подготвят предварително. Това става с рътене на картофите, така че да образуват очички, от които да поникнат кълновете. По-големите клубени за семе трябва да се режат на парчета, като всяка секция трябва да има поне по две очички. Разрезите трябва да загрубеят преди засаждането, за да се избегне загниване.

Очи

Напълнете кашона с рохка почва или почвена смеска за стайни растения, която преди това е била използвана, за да не влизате в излишни разходи. Оставете свободни горните 20 сантиметра. Поставете картофите за семе на отстояние 30 сантиметра с очичките, гледащи нагоре. Поръсете отгоре с компост или органичен тор. След това добавете слой почва с дебелина 10-12 сантиметра. След засаждане полейте внимателно, но избягвайте преполиване, за да не се допуснат заболявания.

Мулч

В рамките на две до три седмици трябва да видите кълновете да се показват. Когато растението нарасне, пригответе се да мулчирате почвата, така че да се задържа влагата. Ако не вали, започнете да поливате доматите редовно. Те имат нужда от 2,5-5 сантиметра вода всяка седмица в зависимост от температурата и стадия на развитие. Когато се оформят клубените, поливането се увеличава. Когато растенията започват да изсъхват преди събиране на реколтата, намалете поливането.

За образуването на клубени картофите имат нужда от подхранване. Сложете тор за растения, които обичат леко кисела почва. Подхранете ги с тор, богат на калий и фосфор, около две седмици след засаждане. Можете да добавите и компост. Продължавайте да подхранвате на две седмици, но спрете, когато растенията започват да вехнат преди прибиране на реколтата.