0

В края на лятото, когато бурните цветни вълни са преминали през градината, настъпва времето да я подготвим за следващия сезон. Септември е подходящ за засаждане на ранните пролетни цветя. Значителна част от тях са луковични, т.е. изискват почви с по-добър дренаж, тъй като задържането на влага ги уврежда необратимо. Местата за засаждане трябва да съобразим с индивидуалните изисквания на всеки сорт и да отделим по-голямо внимание на хибридите, съветват от elegantz.bg.

Ниски

Кокичето е първият предвестник на пролетта и през септември е времето, когато трябва да засадим луковицата в земята, за да цъфти през януари. При засаждането му трябва да вземем под внимание способността му да се разраства бързо, образувайки колонии. Избираме му открити и защитени от вятъра места, около храсти или дървета, избягвайки високите сухи местоположения, както и ниските, задържащи влага. Подготвяме почвена смеска с угнил оборски тор или компост. Когато почвите са тежки и глинести, можем да подобрим структурата им с добавянето на промит речен пясък. Дълбочината на засаждане при леките почви е два пъти височината на луковицата, а при по-тежките – колкото височина им. Разстоянието между отделните луковици може да бъде 10-12 см. Растението изглежда перфектно, засято в група.

Минзухар

При минзухара местоположенията трябва да са светли и осигуряващи пряко слънчево греене, поне 4 часа дневно, тъй като на сянка цветовете му не се разтварят. Подбираме почва с неутрална киселинна реакция, добре отцеждаща се, лека и глинеста (луковиците не понасят влагата по време на покой). Засажда се на дълбочина 6-7 см, като се спазва отстояние между грудко-луковиците 7-10 см.

За лалетата осигуряваме топли и слънчеви места, може и с леко засенчване. Почвата трябва да е много добре дренирана и глинесто-песъчлива. Луковиците се полагат на дълбочина 9-10 см, в група и на отстояние 5-6 см една от друга.

Нарцис

Приспособимостта на нарциса към условията го прави идеален за различни цветни композиции в лехата, по моравата или около стволовете на дърветата. Понася добре и по-сенчестите изложения, но обилен цъфтеж има само при наличието на пряка слънчева светлина. Нарцисите изискват богата на хумус, дренирана почва, но тъй като не понасят наторяването с угнил оборски тор, го внасяме при засаждането на предшестващата култура. Луковиците заравяме на дълбочина

Нежна

Нежната момина сълза предпочита слънчевите и леко засенчени изложения, около храсти и в лехи. При по-значителен недостиг на слънчева светлина цъфтежът е много слаб. Развива се добре върху обработени и богати на органични вещества почви. Запазва безупречната си декоративност я пресаждаме на 9-10 години. Есенното преместване на ново, подходящо място, ни гарантира богата листна маса и обилен цъфтеж през пролетта. Разделеното коренище поставяме в предварително подготвено легло и покриваме горната част на кълновете с тънък почвен слой (1,5-2 см). Коренището на ирисите разделяме след периода на цъфтеж. Засаждаме растението върху отцедливи почви, на открити слънчеви места, като осигуряваме разстояние между ризомите или луковиците, поне 20-30 см.

Дренираме почвата за ходжовото лале

Растението фритилария е известно и под наименованието ходжово лале. Може да го засадим на слънчеви или полусенчести места. Почвата трябва да е добре дренирана, тъй като фритиларията не понася застояването на вода. Луковиците полагаме на дълбочина 18-20 см, при разстояние помежду им 30-35 см.

Правилното позициониране, грижливо подготвената почвена смеска и засаждането на растенията в подходящия времеви период ще ни осигурят окъпана в цвят пролетна градина.