0

С алата от български домати се оказа отлично мезе за уиски, въпреки традиционните схващания у нас, че ядките са най-подходящи при консумация на шотландската напитка. С тази новина сюрпризира българската публика Колин Ловърниг, глобален посланик на компанията, която вече произвежда малцово уиски в Румъния, в Карпатите. Ловъринг допълни, че шоколадът е не по-малко подходящ за смятаната за мъжка напитка. Оказа се, че уиски може да се пие и на обяд като аперитив. Освен със салата се поднася с домашна печена кокошка, картофено пюре и лека торта.

Бира

Алън Андерсон, най- авторитетният технолог на малцово уиски в Шотландия и Ирландия, коментира пред „Телеграф“, че напитката може да се комбинира с бира, но е по-добре да не се смесва с вино, и то ако се консумират по-големи количества, защото след това може да боли глава. Той уточни, че бирата и уискито са производни и затова не е проблем да се смесват. Самият Андерсон е технологът на румънското уиски, което се прави по точната рецепта на малцовото. Алън Андерсон, разказа, че се е колебал между Камбоджа и Румъния за нова фабрика, но представителите на северната ни съседка са били толкова настоятелни, че той не е имал друг избор, освен да приеме поканата им, пошегува се технологът. Така Балканите, които традиционно са производители на вина, гроздови и плодови ракии, се сдобиха с фабрика за истинско шотландско уиски.

Коняк

В България вече има заредени щандове от малцовото питие, то е предимно с аромат на коняк, който според производителите е по-приемлив за южните народи. Бутилката при нас се продава за 100 лева, но в Румъния цената стига до 120 лева. Алън Андерсон уточни, че е зряло 5 до 6 години в бъчва. Планира се да се направи и уиски с аромат на добро червено вино. В момента се водят преговори с български производители на мавруд, които да осигурят бъчви, в които древният сорт е отлежавал, за да придаде непреходния аромат на питието.

Припомняме, че според правилата на производството на уиски, финият аромат зависи предимно от бъчвата, в която ще зрее и какво вино или алкохол е отлежавал в нея.