П роста, евтина и лесна рецепта с йод ще изгони завинаги въшките от градината. Сместа е прилагана от екип на „Телеграф“ в домашни зеленчукови градини и има удивителни резултати. Още след първото третиране гадините изчезват.

Но първо всеки хоби градинар трябва да е убеден, че въпреки жегите, които се задават, и това лято можем да отгледаме вкусни и здрави зеленчуци. Просто трябва да спазваме няколко важни стъпки, така че да намалим стреса на растенията. Вече сме свидетели как жегите имат и своята добра страна, защото много от гъбичните болести по овошките не могат да се развиват от високите температури. За сметка на това обаче горещините, които се оказват ад за плесените, са истински рай за вредителите, сред които на първо място са въшките.

Смес

Една от най-простите, достъпни и изпитани рецепти от екип на „Телеграф“ се състои от вода, сода бикарбонат, оцет и йодна тинктура от аптеката. С тази смес се пръскат всички насаждения, както зеленчукови, така и овощни, в двора само веднъж в седмицата и въшките изчезват. Добре е това да се прави сутрин или вечер, за да не се стресират растенията. Най-добре е да се използва помпичка от тези, които се продават в магазините или секциите за хоби градинарство, защото нейната дюза осигурява силно налягане и облива отлично листата, които са нападнати. Може да се пръска всяка седмица по веднъж, за всеки случай за превенция. Ако не използвате такава помпа, то е добре да следите сместа да облее всяко листенце, дръжките и стеблото, по които въшките обичат да се прилепват. Сместа също така действа и срещу белокрилка.

Съотношения

Ефикасната смес се състои от 2 л студена вода, 2 супени лъжици сода бикарбонат, 2 супени лъжици оцет, 8 капки йодна тинктура (която се купува от аптеката). Налива се в помпичката с пръскало, която споменахме по-горе, и се третират растенията.

Ако ви е нужна по-голяма доза, трябва да спазите съотношенията спрямо 2 литра вода. Тоест, ако направите с 4 литра, то тогава трябва да удвоите дозата на оцета, содата и йодната тинктура.

Пелин

Другото, което можете да направите, за да защитите растенията с природни методи, е да си насадите бял пелин или бъз около градината. Това е превантивна мярка, но по този начин вместо мушиците и въшките да нападат вашите растения, те ще отидат на бъза и на белия пелин. Този опит споделя Тихомир Трайков, опитен градинар от Полски Тръмбеш. Ако имате няколко стръка бял пелин в зеленчуковата градина, ще ви е мирна главата през целия сезон въпреки горещините. Най-опасният жив враг на въшките в природата са калинките, които се хранят с тях. Така че можете да се снабдите и с калинките, които да пуснете върху заразените растения и те ще се справят с нашествениците, съветва Тихомир Трайков.

Капят

Една от най-големите заплахи за зеленчуковата градина освен жегите е и засушаването. Неумелото и нередовно поливане причинява стрес на растенията и това се отразява не само на плододаването, но и на вкусовите им качества. Агроинфлуенсърът Дени Ангелов дава пример с краставиците. Когато те горчат, означава, че са жадни и не са поливани както трябва. Липсата на редовно поливане кара растението да отделя горчиви вещества като самозащита. Другата причина е липса на калий, който гарантира сочна и вкусна реколта както от краставици, така и от домати. Калият може да се набави с препарати от агроаптеките, но и от дървесна пепел.

Дени Ангелов обяснява и защо, въпреки че доматените насаждения изглеждат перфектно, цветовете им капят.

Според него една от причините са температурите над 30 градуса и тогава цветът от горещината става стерилен. В такива случаи той препоръчва засенчващи мрежи, антистрес препарати и задължително проветряване през нощта на оранжерията.

Брашно

Според Тихомир Трайков засенчването не е нужно, ако се спазват няколко прости правила като превенция срещу жегите. На първо място, за да се защитят растенията от изгаряне, е добре да се наръсят листата им с каменно брашно от Русе. Той подчертава, че трябва да е изрично от Русе, защото съставът му ще предпази растението, но и ще го подхрани с необходимите бор, силиций и калий. „На пазара има и други каменни брашна, които могат да унищожат зеленчуците“, предупреждава той. Каменното брашно предпазва от топлинен

стрес и сваряване на домати, пипер и краставици, също така пази от вредители и подхранва растенията, споделя опита си той. Друго, което може да се направи срещу жеги и плевели, е мулчирането, описано в каре по-долу.

Испания

Според Тихомир Трайков минат ли температурите 37 градуса, насажденията трябва да се поливат сутрин и вечер обилно, защото имат нужда от много влага. Веднъж седмично не е никак достатъчно, листата им ще се завият и растенията ще страдат, предупреждава той. Неговото мнение е, че от 9 години насам, ако искаме да имаме добра доматена реколта, ни е нужен парник или оранжерия, която да предпазва от дъждовете, които всъщност унищожават доматите. „Така правят в Испания, зная го от българин, който си гледа домати и пипер за семейството и оцелява с двойна поливка дневно. И когато станаха и при нас тези жеги, благодарение на неговия съвет отглеждам вкусни и здрави зеленчуци“, споделя Тихомир.

Север-юг

Другото, което е добре да се спазва още при самото конструиране на зеленчуковата градина, е да се правят лехите в посока север-юг, а не изток-запад, зная го от дядо, казва Тихомир. По този начин растенията си правят сянка едно на друго и си помагат. А когато лехите са в посока изток-запад, цялата им южна страна се опича. „Така че ключът към добра реколта в новия климат е лехите север-юг, пудрене в жегите с каменно брашно от Русе и достатъчно поливки“, обобщи градинарят инфлуенсър.

Без мотика: Мулч със слама пази от плевели

Мулчирането със слама не е дошло в България от Западна Европа, а е обратното. Още през трийсетте години на миналия век българските градинари са наслоявали слама около зеленчуците и по-късно тази практика са пренесли в Централна Европа, разказва Тихомир Трайков, потомък на градинар, който е предал уменията си на чехите. „Трябва да имаме самочувствие на хора, които носят и са прилагали важни знания“, разказва той я. Според него най-добре е да се мулчира с ечемичена слама, но може и с току-що окосена трева, която обаче първо се слага да изсъхне и след това се налага в редовете. Целта е предпазване от плевели, на които така не им се дава шанс да покажат главички и да изсмукват влагата на растенията, които отглеждаме. Той плътно покрива със слама междуредията и около корените на пипер, домати, краставици, въобще всички зеленчуци. По този начин се запазва и влагата в почвата, защото изпаренията са по-малки. Под мулча пък самата почва е рохкава и леко влажна. А това е спасение за насажденията в жегите, които ни чакат. С мулчирането си спестяваме и копаене, и плевене. Сламата се оставя до следващата пролет, когато лехите се обработват преди засаждане.

Според Тихомир Трайков мулчирането не пречи да се напоява както капково, така и с вади. Няма опасност и под сламата да се завъдят влечуги, успокоява градинарите той.

Дрон и термокамери откриват стреса

С дрон и термокамера вече могат да се откриват болните и заразени растения, преди да е станало късно, в овощни и зеленчукови градини. Вече се предлагат такива услуги в България, като се изготвят пакетни услуги, включително видео и данни от термографската камера, както и по желание на клиента 3D модели на определена площ, съобщи Димитър Василев, агробизнесмен пред „Телеграф“.