0

П очитателите на карамфила да купуват семена, защото най-подходящото време да завъдите прекрасното цвете е до края на януари. Ако сами засеете растението, ще избегнете заразите, които масово идват от разсадниците, разказаха майстори цветари пред „Телеграф“.

Старт

За начало ще ви е необходима подходяща почва, която се смесва с пясък. Семената се насяват плитко, на дълбочина 2-3 мм. Почвата предварително се полива добре. Сред като засеете семенцата, трябва да осигурите местенце на саксията до възможно най-светлия прозорец в помещението. Хубаво е да гледа на юг, уточниха специалисти по дендрология. Препоръчително е дори да осигурите допълнителна изкуствена светлина на младия карамфил с луминесцентна лампа. Важно е да не слагате саксията върху радиатор или в близост до печка. В същото време трябва да поддържате поне 18 градуса в стаята, където ще вирее цветето.

Тънкост

Ако е студено в стаята, можете да използвате електрическо одеяло, което да поставите под саксията, за да покълне растението. Освен това трябва да поставите прозрачно похлупаче върху саксията. Това е важна тънкост, която е направо задължителна, предупредиха експертите. Обикновено цветарите използват за целта обикновен буркан или широка кутия от прозрачна пластмаса. Капакът трябва да стои отгоре, докато се появят пониците. След това трябва да го махате по няколко пъти на ден, за да проветрявате посева.

Цветя

Освен карамфил в саксия през януари е подходящо да засеете още агератум, калцеолария, газания, хелиотроп, върбинка, здравец и петуния. Така ще имате феерия от цъфтеж още през април и май. Експертите уточняват, че може да си спестите процеса на засяването на семена и да купите разсад директно от специализиран магазин или разсадник. Тогава обаче има изключително голям риск от заразяване на растенията. Често те идват болни още с покупката. Освен че това е пагубно за самите тях, те бързо заразяват и околните цветя, предупредиха още майстори градинари.

Шабо вирее на студ

Карамфилът сорт Шабо е най-подходящ за засяване през януари, разказаха цветари. Издънките му се появяват от шестия до четиринадесетия ден. Той е постоянно цъфтящ, може да го държите и на терасата през зимата, като е препоръчително да проветрявате често. Въпреки това трябва да се пази от прекалено ниските температури, както и от задържане на вода в почвата му. Заради това и не трябва да се полива повече от 2-3 пъти седмично. Шабо става висок 40 см и има здраво стебло. Ароматен и красив, ако се грижите правилно за него, ще се радвате на цветна фиеста за сетивата. Освен за отглеждане в саксия тези карамфили са и много предпочитани за алпинеуми.

Местим го в градината през април

Карамфилът успешно вирее и в саксия, и в градината. Но докато най-подходящият момент да го засеете е през януари, то местенето му в градината трябва да направите не по-рано от април. Ако държите цветето да се разклони богато, връхчето му трябва да се махне, когато растението е развило 3-4 междувъзлия, светват експертите. Когато прецъфтят, стеблата трябва да се изрежат, а почвата около растенията да се разрохка и да се полее с лек разтвор от тор. Цветари уточниха, че отглежданите при идеални условия карамфили живеят 6 години. Растящите без много грижи изкарват 3 години. Това не пречи след това да си вземете нови семена, за да се радвате на това прекрасно цвете. А и опитът ви вече ще бъде по-голям, което гарантира и повече време с красивите карамфили, допълниха растениевъди.