0

Б алконските и градинските цветя ще цъфтят до късна есен, затова е време през септември да ги прочистим от сухи листа и треви и да ги подхраним. Преди да купите тор, трябва да имате предвид, че в домашни условия обикновено се ползват течни торове, които се разтварят във вода за поливане. Също така, че някои растения предпочитат кисели или алкални почви и е необходимо да се съобразите с това. Ако не знаете кои, можете да потърсите съвет от специализираните магазини за това с какво да подхраните своите цветя.

Зюмбюли

Попълнете празните места на преминалите вече едногодишни растения в двора. Хортензии, хризантеми и теменужки цъфтят есенно време и ще красят балконите и градините ви до края на м. ноември, съветват от Ботаника.

Ако искате да имате зюмбюли за Коледа, сега е моментът да ги засадите.

Резитба на розите

Погрижете се за розите през есента, за да имате здрави, енергични и пълни с цвят растения, през следващата година. Отрежете всички изсъхнали и увехнали цветове на розите, за да се предотврати гниене, което е предпоставка за развитие на болести през следващата година.

Сандъчета

Засейте ароматни подправки и цветя в балконски сандъчета или саксии

По-късно можете да ги внесете в апартамента и винаги ще имате нещо подходящо за украса към вечерята. Магданозът например се чувства прекрасно и навън. Сега можете да си засадите цветя на терасата, които цъфтят и през зимата.

Теменужка

Сред тях са теменужки, хризантеми, астри, далии. Сред подправките магданоз, кориандър, див копър, риган, мащерка, розмарин, горчица, киселец, мента, джоджен, рукола. Можете да си боднете лук, чесън, марули, ароматен грах, репички, моркови и спанак.

Равносметка

Направете списък с любими цветя за догодина

Запишете си какво ви е впечатлило през тази година - кои цветя са ви харесали, кои зеленчуци бихте пробвали да отгледате следващия сезон и кое растение ви привлече окото при съседите, пише Ботаника. Така ще знаете кога точно да го засеете и къде, след като прочете отсега за него.

Права лопата

Агрономите съветват, за да имате вкусни домати догодина, да подготвите почвата още в края на септември, като използвате култиватор или права лопата и направите т.нар. обръщане на почвата. Това осигурява добър влагозапас за следващия сезон, а в резултат от продължителното замръзване на почвата - рохка почва за пролетта.

Обезпаразитяваме парниците, купуваме инструменти

След редуващи се периоди на горещо и дъждовно време тревният килим се нуждае от грижа, която да му помогне да се възстанови и да се подготви за предстоящата зима.

Ако все още не сте оформили тревната площ, септември е моментът. Засетите треви през есента са по-здрави, по-гъсти и по-издръжливи в дългосрочен план.

Почистете и обезпаразитете оранжериите, в които ще заложите разсадите през първите месеци на новата година.

Сега е моментът да попълните липсващите градински инструменти, които по-късно през есента ще са ви необходими за зазимяване на градината.