0

П рез януари и февруари може да ни се струва, че пролетта е още далеч.

Но сега е времето да засеем разсадите за много от зеленчуците, които ще отглеждаме в градината през новия сезон.

Започвайки отрано, можете значително да увеличите реколтата си.

Най-голямото предизвикателство обаче е оскъдната светлина по това време на годината. Това може да стане причина за издължаване на разсада – растението става хилаво, като се „разтяга“ в търсене на светлина.

Специалните LED лампи за разсад решават този проблем.

Място

Липсата на достатъчно светлина не е единственото предизвикателство. Много важно е да намерите най-подходящото място за отглеждане на разсад в дома ви. Разликите в температурите може да доведат до неравномерно покълване. Затова е важно да изберем място, където има сравнително постоянни температури.

Избягвайте сеене на семената до източник на топлина като радиатор или фурна, както и в близост до врата, която често се отваря.

Условия

За хоби градинарите е важно първо да разберат какво означава покълване – това е превръщането на семето в разсад. Като цяло ефективно покълване се получава, когато са налице няколко условия. На първо място трябва да имаме жизнеспособни семена, които са съхранявани правилно и не са твърде стари. Семената трябва да имат достатъчно вода, за да може обвивката им да се разпука и да се извършат метаболитните процеси. Но семената не трябва да бъдат преполивани или да киснат в подгизнала почва.

Кислород

Преди да се появят зелените части, семената разчитат на кислород за енергия. Важно е в каква почва се засяват. Тя трябва да е достатъчно аерирана, за да може кислородът да достигне до семената. Много е важно почвата да не се уплътнява. С критично значение е семената да не се засяват твърде надълбоко. За целта спазвайте указанията на опаковката.

Различните видове семена покълват при различна температура. Има и минимални температури, когато този процес въобще не се осъществява.

Не е нужно да се споменава, че за успешна и богата реколта ви трябват качествени семена. Затова можете да използвате такива, които сте съхранили сами, или да си закупите от доставчик с добра репутация.

Почва

От ключово значение е да имате и добра почвена смеска. Можете да си направите такава сами, като смесите две части обработени кокосови влакна, една част перлит и една част вермикулит.

На следващо място идват контейнерите. Можете да си закупите такава от магазина, но родните градинари масово ползват използвани и измити кофички от кисело мляко. Затова е добре такива кофички вместо да се хвърлят, да се съхраняват. Ако нямате достатъчно от тях, можете да си закупите от различни продавачи в онлайн платформите за обяви в интернет, където могат да се намерят средно за по 6 ст.

Ето семената на кои растения можете да засеете за разсад през януари и февруари:

Доматите покълват при поне 15,5°C

Доматите са топлолюбива култура. Но можете да се заемете със засяването на разсада много преди да дойде топлото време.

Засяването на семена на доматите през януари и февруари на закрито гарантира добра реколта през новия сезон.

Семената на доматите покълват при температура между 15,5 и 26,6 градуса по Целзий. Добре е да ползвате лампи за разсад, за да не издължат растенията.

Подобно на доматите пиперът има нужда от по-висока температура за покълване. Това се случва най-добре, когато градусите са между 18 и 35 градуса по Целзий. Те изобщо няма да покълнат, ако живакът сочи под 15,5 градуса.

За покълване на люти чушки трябва да се поддържат постоянно 18 градуса.

Патладжанът вирее добре в оранжерии

Патладжанът е от същото семейство като доматите и пипера. За да узрее, му е необходимо дълго и топло лято. Много градинари засяват посятия на закрито разсад в политунели или оранжерии. В по-топлите региони можете директно да засеете патладжана в градината на по-късен етап. За покълване на разсада на закрито са необходимо температури от минимум 21 градуса по Целзий. Най-добре е живакът да сочи над 23-24 градуса.

 

Грах на перваза на прозореца

Грахът е идеална култура за начинаещи градинари. Има много сортове, които могат да се засеят преди идването на пролетта. Грахът покълва при температура между 4,5 и 24 градуса по Целзий.

Тази култура може лесно да се отглежда на перваза на прозореца. Ако го отглеждате в политунели, внимавайте да не го изкълват птици или да го изядат гризачи.

Салатата обича да й е хладно

Салатите са студоустойчива култура. Нейните семена покълват при температури около 1-2 градуса. Добра кълняемост има и в диапазона между 4 и 26 градуса. Подобни са и температурите на покълване на спанака и другите листни зеленчуци. Януари и февруари са месеците, в които салатите могат да се отглеждат в неотопляеми оранжерии или в политунели.