0

Ш ери оцетът е сочен като испанския братовчед на италианския балсамов оцет.

Оказва се, че тази съставка на много гурме ястия е била открита по случайност. Завесата как точно е станало това повдига „Евронюз“.

Испания е страната, която притежава три от петте европейски вида оцет със защитено наименование за произход. Шери оцетът се произвежда в Южна Испания, в автономната област Андалусия. Произхожда от благородните вина на винарните на Херес и неговия уникален тероар. Варовитите почви играят важна роля за отглеждането на лозята. Местни лозари обясняват как става това. Варовитите почви имат свойството да задържат голямо количество вода. През зимните месеци, когато вали, те задържат цялата вода и играят ролята на напоителна система.

От години киселото вино засрамва винарните на Херес. По време на изпаряването бактерия превръща алкохола в оцетна киселина. Днес обаче този продукт е цяло богатство.

Идеята киселото вино да се предложи на пазара хрумнала през 40-те години на миналия век на винопроизводителя Есперанца Рамирес. Всички го смятали за луд за това, че иска да продава този продукт. Днес обаче той е известен като Краля на оцета и е смятан за визионер.

Отлежаването на шери оцетът става по същата система като при вината шери. Дъбови бъчви се подреждат в пирамида, на чийто връх се поставят бъчвите с наскоро произведен оцет. С отлежаването на продукта той се смъква на по-ниско ниво. Отлежалият оцет се взема от най-долния ред и се праща за бутилиране. Смята се, че уникалният му аромат идва от дървото и от процеса на отлежаване.

Използването му в кухнята отваря неограничени възможности. Съчетава се с много съставки и придава уникален вкус както на студени, така и на топли ястия.