0

Л ятото отстъпи място на есента, а със захлаждането идват и първите слани.

Много стопани все още берат реколта от градините си и се чудят дали да оберат сега всички плодове и зеленчуци, или да ги оставят на милостта на майката природа.

Докато дори лекото засланяване може да убие някои растения, други ще продължат да са годни за консумация дори след малко скреж.

Но нека първо да видим как сланата поразява растенията.

Кристали

При слана водата в растенията замръзва и острите кристалчета пробиват клетъчните стени. След като кристалчетата се стопят, клетките се разпадат и вие ще имате кашави зеленчуци, които бързо загниват. В някои случаи загива самото растение, но плодовете остават незасегнати. Ако обаче не бъдат откъснати веднага, те също ще загният, тъй като растението не може да им доставя необходимите вода и хранителни вещества.

Колкото повече вода се съдържа в зеленчуците, толкова е по-вероятно те да се превърнат в кашава маса, след като слънцето стопи сланата. Зеленчуците с повече фибри издържат на слана по-добре, тъй като техните клетки са по-устойчиви срещу пробиване от ледените кристалчета.

Пипер

Доматите, пиперът и патладжанът се развалят дори при леко засланяване. Краставиците и пъпешите също лесно се засягат от сланите. Въпреки това има шанс да се възползвате от някои плодове, ако сланата е засегнала предимно самото растение.

Шушулките на бобовите също могат да бъдат спасени, ако е засегнато растението.

Марулята издържа на леко засланяване. Но сериозна слана ще ги унищожи напълно.

За да прецените какви са щетите от сланата, прегледайте растенията за силно обезцветяване и омекнали, кашави части. Ако такива признаци са налице, хвърлете тези растения в компоста.

Представителите на семейство Кръстоцветни като зелето, брюкселското зеле и карфиола дори подобряват вкуса си след една-две слани. Сланите спомагат на концентрирането на захарите в тези растения, което ги прави по-сладки.

Оберете всичко веднага

Плодовете, пострадали леко от слана, трябва да бъдат обирани и използвани веднага. Доматите губят вкуса си много бързо, ако се държат на студено. Те са сред културите, които не бива да бъдат съхранявани в хладилник. Не използвайте за консервиране повредените от слана зеленчуци. Вместо това ги сгответе веднага, например направете си от тях супа или сос.