0

К ърлежите се превръщат в истинска напаст заради дъждовете и от това страдат не само туристите из паркове и планини, но най-вече хората, които имат дворове и градини на село и във вилните зони. Пострадали споделиха пред „Телеграф“, че на едно влизане сред тревите могат да се залепят по десет кърлежа на човек. Освен че е неприятно, кърлежът е особено опасен, защото има видове, които причинявят лаймска болест.

Има спасение

В агроаптеките и в интернет се предлагат различни препарати, с които може да се напръска тревата около къщата на селото или вилата. Повечето от тях по думите на експертите не вредят на културните растения, които са в съседство. Въпреки това „Телеграф“ реши да сподели опит с хора, обитаващи вилни зони, как се справят с тази напаст.

Всеки месец

Пръскам всеки месец. Тази година започнах от началото на април срещу кърлежи. Купих препарат по препоръка от земеделската аптека, разказа д-р Соня Костова, която притежава вила в района на Балчик. Използвам един от най-популярните препарати, който е ефикасен и срещу кърлежи, и срещу бълхи, обясни тя. Обработвам с разтвора от една опаковка в 10 л вода 600 кв. м. При мен са основно тревни площи, сред които има няколко овощни дръвчета череши и ябълки, както и туфи с подправки от джоджен, магданоз, копър и босилек. Пръскам всичко, без притеснение, защото не вреди нито на овошките, нито на подправките, допълни Костова.

Пет часа

Д-р Костова обясни, че площта се обработва задължително поне пет часа преди дъжд, защото при по-малък толеранс, ако завали, ефектът ще е нулев.

Ще напръскам пак в началото на юни, защото колкото повече вали, толкова повече има трева, насекоми и кърлежи. Досега така се справям и съм доволна, каза тя. Препаратът, който ползвам, е много ефикасен и срещу бълхи. Кърлежите в момента са в размножителен период и ще са много активни, докато има дъждове. Но настъпят ли горещините, идва ред на бълхите, предупреди тя.

Проверявам

Тя обясни, че след всяко излизане сред тревите се проверява срещу кърлежи. За лична безопасност купува препарат от аптеката, с който маже откритите части на тялото си. Не е проблем да се извади кърлеж, но задължително трябва да се отиде на лекар, защото може да е от вида, който носи зараза от лаймска болест. За тази цел се натопява памуче или парцалче, каквото има подръка в олио, или газ, по стари народни рецепти. Държи се около четири минути върху ухапаното и след това с пинцета или нокти кърлежът се завърта и се вади, посъветва д-р Костова.

На пясъка

Настъпят ли горещините, идва ред на бълхите. Те

идват от домашните животни, кози, овце, от котките и бездомните кучета най-вече, а във вилната зона в Балчик има доста скитащи песове, разказа Костова. Според нея на пясъка също има. За да предпази двора си и дома си от бълхи, тя пръска със същия препарат, който действа и срещу кърлежи. Според нея земеделските аптеки са много добре заредени срещу всякакви насекоми. Тя ползва тази в Балчик.

Оси на тавана

Другият проблем са осите и стършелите. Те си правят гнезда по таваните на селските къщи и вилите. Има спрейове от агроаптеките, които имат обсег на действие пет метра, обясни Соня Костова. Точно с такива тя обработва опасните пространства. Друга превенция е поставянето на прозорец на тавана, опаковане и изолиране на къщата.

Миризливките са на пари и късмет

Миризливките, които предизвикват истински ужас сред части от градското население, се оказва, че в района на Балчик се смятат за носители на късмет и на пари. Затова си ги уважавам, пошегува се докторката. Няма как да се спасиш от тях, освен с комарници и мрежи, не, няма как да изтрепем цялата природа. Същото е отношението и към мравките, които тя обича и не й пречат. Според Костова за миризливки по това време е рано да се говори, те идват основно през есента.

Лимонова трева срещу мравки в Занзибар

Който не е бил ухапван от мравки в Занзибар, значи не знае какво е болезнена и пронизваща болка. Насекомите там са много агресивни и ако стъпиш върху техен рояк, ще плъзнат по цялото ти тяло, преди да успееш да се уплашиш дори.

Те плъзват и започват да хапят безпощадно във всички посоки. В такива случаи трябва да си намериш по възможно най-бързия начин остри стръкове лимонова трева, да я накъсаш и енергично да започнеш да разтриваш тялото си. Така ще успееш да прогониш мравките. Те реагират толкова яростно, защото си стъпил върху тях и дома им, и се защитават.