0

П рез повечето дни от периода до 1 август агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над климатичните норми за края на юли и началото на август.

Това съобщиха от Секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

Падналите валежи през изтеклия период закъсняха за част от по-късните пролетни култури, отглеждани при неполивни условия.

Щети

Сериозни повреди, причинени от задълбочилото се засушаване, са регистрирани при посевите със слънчоглед (40-50%), царевица (80-90%) и полски фасул (90%) в североизточните райони на страната (агростанция Силистра). Част от късните хибриди царевица, вследствие дефицита на влага, ще бъдат силажирани, преди да встъпят в репродуктивен стадий от развитието си. Наднормените юлски температури скъсиха междуфазните периоди в развитието на пролетниците.

Фаза

В края на юли при слънчогледа в Южна България, 15-20 дни по-рано от обичайните срокове, ще се наблюдава фаза узряване (Пловдив, Хасково, Любимец, Ямбол). През периода ранните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост, при средно ранните – ще се наблюдава фаза млечна зрелост, а при по-късните хибриди царевица, отглеждани при поливни условия, ще се осъществява формиране и наливане на зърното.

Овошки

През следващия период при овощните култури трябва да се следи за вредата на второто поколение плодови червеи. Засегнатите от падналите градушки в края на изтеклия период овощни и зеленчукови култури е препоръчително при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди. При необходимост растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат при температура под 25ºС, с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.