0

С лънчогледовото семе отново тръгна да пълзи нагоре и вече минава 1000 лв. за тон, което е с около 40% повече от миналата година. Въпреки това не се очаква да се стигне до паническите стойности от началото на войната между Русия и Украйна. Това е единодушното мнение на шефа на Софийската стокова борса Васил Симов и Яни Янев (виж стр. 15 - б.а.), председател на Асоциацията на производителите на масла в България.

Те изразиха мнение независимо един от друг пред „Телеграф“. Следим цените всеки ден, вървят нагоре и надолу, но трябва да се случи нещо изключително екстремно, за да се повтори такъв пик като преди две години, каза Яни Янев.

Суша

Тази година реколтата от слънчоглед е изключително слаба заради сушата. В Кнежа например имат добиви от 200 кг на дка, каза Наталия Петровска от Института по царевица, но Южна България са стигали до 150 кг от дка. Средно добивите към този момент се очертават докъм 180 кг от дка, което нарежда реколтата от черно семе като една от слабите в последните години.

Малките фермери ще са най-потърпевши, коментира Илия Проданов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Още преди месец той изрази съмнения, че мнозина ще бъдат изправени пред фалити.

Компенсации

Въпреки страшната суша и градушки, които не пожалиха страната, фермерите така и не получиха обещаната от редовното правителство помощ заради войната в Украйна, която да им даде глътка въздух. Симеон Караколев, председател на Асоциацията на овцевъдите (НОКА), предупреди, че ако не се намерят обещаните средства, овцевъдите, които са заедно с НАЗ в една аграрна камара (БАК), ще излязат на протести отново. Засега от НАЗ изчакват.

Не очакват олиото да поскъпва.

 Не очакват олиото да поскъпва.
Архив Васил Симов, Телеграф

Стига

Към момента по данни на асоциацията на преработвателите реколтата от слънчоглед е по-малко от 1,5 млн. т. Заради сушата обаче семената нямат необходимата масленост. Въпреки това сме произвели четири пъти повече от това, което е необходимо, за да бъде обезпечена страната с олио. За тази ццел са нужни около 300-400 хил. т черно семе, за да се произведе 200 хил. кг олио. Останалото количество може да се изнесе във вид на преработено олио, шрот или просто като суровина. Въпросът е на какви цени ще бъде продадено и как това ще се отрази на цените на олиото.

Малко

Засега потребителите могат да го намерят и под 1,50 лв. на промоция, но в определени магазини се намира и по 3,50 лв. Със сигурност дефицит на мазната течност няма да има, предвид достатъчната реколта, което означава, че и цените не би трябвало да стигнат панически пикове. Според Васил Симов  към този момент няма почти никакво движение на борсата по отношение на слънчогледа. Много от стопаните вероятно ще държат до новата реколта според Янев.

Водещи

Въпреки тежката ситуация България остава в челната десетка на производители на черно семе. Според Янев Русия вече е изместила Украйна от първото място, следват Аржентина, Румъния, Франция, България. Въпреки че ограниченията за внос от Украйна вече паднаха, движение на черно семе към България засега няма според Яни Янев, което е застрашително за работата на преработвателите, които не могат да сключат договори за износ поради несигурност в суровината.

Според Янев с повече от 70% ще падне износът на олио тази година поради тази причина.