1

С ъс специално изявление Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 в град Генерал Тошево се обръща към собствениците на земя, за да им обясни защо тази година рентите ще бъдат по-ниски от миналогодишните.

„След проведен анализ и обобщаване на резултатите от добива на земеделска продукция за стопанската 2022/2023 г. се стигна до заключението, че арендното заплащане на собствениците на земя ще е в пъти по-малко в сравнение с минали години. Лошите метеорологични условия, трайното засушаване и ниските изкупни цени, които са около два пъти по-малки от предходните години, определят тази ниска рента. Факт е и безмитният внос на зърнена продукция от Украйна. Гарантираната европейска субсидия е в размер на 20 лв./дка, като за останалите средства изискванията са почти неизпълними. Засетите есенници са в критична точка, предвид сушата и невъзможността от торене и качествени обработки. Трябва да отчетем и хилядите декари пропаднали площи с царевица и слънчоглед. Тежката стопанска година за пореден път ще доведе до финансови сътресения сред производителите на земеделска продукция в цяла Добруджа", се казва в обръщението.

Точно сега в Добричка област започва периодът на изплащането на ренти. През миналата година в региона рентите, които получиха собствениците на земя за декар, бяха от 100 до 150 лв. „Рентите, за съжаление, ще бъдат много по-ниски от миналогодишните. В изявлението искаме да обясним причината за това", каза Коста Костов, председател на асоциацията. „Приключихме със сеитбата на пшеницата, но повечето се питаме защо изобщо сяхме. Положението на нивите е буквално катастрофално. При тази суша месеци наред обработките на почвата бяха лоши, тъй като няма условия да се направят прецизно, торенето не е направено", добави той.