0

Д енка Георгиева, един от първите изложители на Фермерския пазар пред Министерство на земеделието известен с чистите си храни вече предлага сладко от ягоди и малини с петмез от фурми, вместо захар. Сладкият деликатес е особено популярен сред млади семейства с деца и хора, които са склонни към диабет или просто желаят да се хранят здравословно, обясни Денка. Тя от 2017 г. излага собствените продукти, които сами си правят и то плодове и зеленчуци, от техните градини или на семействата на децата й.

Като мед

Производителката разказа, че конфитюрът се приготвя по същия начин като при класическата рецепта на сладко, но вместо захарен сироп се слага от петмез. Консистенцията прилича на течен мед, но не е . Четох, че хората с диабет, могат да консумират, но да хапнат по една -две лъжички, а не да „обърнат“ цялото бурканче, пошегува се Денка. Заради по-големия интерес към тези продукти за първа година на щанда си предлагат студено пресовани сокове от ягоди, праскови и боровинки, като само боровинките купуват, другите плодове са от техните градини. Соковете също са без захар, благостта идва от това, което е пуснал самият плод.

Балон

Фермерката обясни, че си имат съоръжение подобно на балон,

който е за изтискване на сокове, имат си и пастьоризатор, след което го наливат директно в бутилките. Процедурата е горе- долу следната- след като се изтиска сокът от плодовете, отива в пастьоризатора, като температурата там достига близо 95 градуса. След това директно се налива в чистите бутилки, затварят се и се обръщат. Не се варят.

Лютеницата

Различните видове лютеница са едни от най-търсените продукти, сподели Денка Георгиева. При нея могат да се намярт със сирене, само със зелени пиперкти, разядки и др. Суровината е изцяло от техните градини, които са на полето. Когато не ни достига, си добавяме от реколтата на децата ни, които са агрономи и си имат собствени полета.

Денка Георгиева разказа, че когато хората са добре материално си позволяват повече, с настъпването на кризата от войната, преди това от пандемията Ковид, е видно, че клиентите се ограничават. В началото преди 7 г. беше пълно особено на обяд, но сега въпреки че си имаме постоянни клиенти, които се увеличиха си личи, че не могат да си позволят това, което преди. Тези, които си правеха поръчки за 200 лв. сега правят за 100 лв, даде пример тя. Все пак тези, които искат храна без консерванти, отгледана природно, идват при нас.

Климатът смени ритъма на растенията

Денка Георгиева е регистриран земеделски производител в с. Исперихово, община Брацигово. Заедно със съпруга си имат зеленчукови градини и овощни градини, както и малък цех за преработка на плодовете и зеленчуците. Тя е един от първите изложители на пазара пред Министерство на земеделието.

Според нея климатът е повлиял на познатия досега ритъм на растенията. Например пиперът е запознал да прави завързи много повече след като е захладняло. Според нея, земеделската година е супер слаба и откъм плодове и зеленчуци..“ Причината беше голямата горещина, много високите градуси, а някои от доматите се сваряваха на корена“ разказа фермерката.