0

И ма няколко причини, поради които доматите растат с твърда, бледа и жилава сърцевина. За да не растат безвкусни и с белезникави разклонения в пулпата, трябва да се обърне внимание на сортовите особености, условията, при които се отглеждат, а също да се следва графикът за подхранване. Основните причини са пет и не всички от тях могат да бъдат елиминирани в процеса на отглеждане, пише Синор.бг.

Неузрелите добре домати са бели и твърди отвътре – банално, но факт. Откъснатите по-рано плодове просто не са имали време да достигнат пълна зрелост. Това има решение – необходимо е да доузреят. За целта се поставят до други узрели плодове (домати, ябълки, круши, банани и др.), които отделят етилен в околната среда и благодарение на него те много скоро ще достигнат желаното състояние. Специалистите наричат етилена “хормон на зрелостта” и най-голямо количество отделят зрелите ябълки.

Сортови особености

За бледата и твърда сърцевина може да има и други причини освен недозряването. Много често това се дължи на сортовите особености. Производителите на семена са винаги в крак с времето и изискванията на пазара, а той има нужда от твърди, транспортабилни и с добра съхраняемост плодове. Жилките, намиращи се във вътрешността на доматите, позволяват да запазят формата си за дълго време и да имат привлекателен търговски вид. Тези сортове не се славят с високи вкусови качества.

Трудно е да знаем предварително как точно ще изглежда плодът отвътре, защото това не е посочено на опаковката, но трябва да се отнасяме с повишено внимание към сортовете и хибридите, които са позиционирани като плътни, с дълъг срок на годност и транспортабилни.

Характерно за едроплодните сортове и хибриди домати е наличието на повече бели жилки, които са свързани с дръжката и имат положителна роля, защото препятстват преждевременното откъсване на плодовете под действие на тежестта им.

Струва ли си да отглеждаме такива домати?

Зависи от нашите предпочитания – един харесва сладки и месести домати, друг търси кисел вкус, а трети може би иска да ги съхранява до коледните празници и такива сортове, които имат твърда сърцевина ще бъдат най-подходящи.

Времето

Горещините и температурните аномалии могат също да бъдат причина за бледата и твърда сърцевина на доматите. Те по принцип са топлолюбива култура и би трябвало топлото време да осигурява благоприятни условия за развитието им. Оптималната температура за растеж и развитие е 22-28 градуса по Целзий дневна и 18-20 градуса нощна. Когато термометърът се покачи над 30 градуса, тогава за доматите става трудно да абсорбират хранителните вещества (особено калий) от почвата. При по-високи температури доматеният прашец става стерилен и не се формират завръзи. Тези, които вече са се образували, започват да узряват интензивно – растенията трябва да дадат семена непременно, за да се съхрани видът. В условията на високи температури, ниска влажност на въздуха и почвата доматите забавят образуването на ликопен – пигмента, отговорен за червения цвят на плодовете. Това е причина сърцевината да остане бледа и безвкусна.

Можем да помогнем на растенията частично чрез временно засенчване и по-често поливане, а при отглеждане в закрити съоръжения – проветряване и поставяне на контейнери с вода, за да се повиши влажността на въздуха.

Вещества

Белите жилки могат да бъдат резултат от дефицит на калий и калций – два хранителни елемента, които са много важни за доматите. Този фактор е свързан с предходния – високите температури и засушаването препятстват усвояването им. Друга причина е небалансираното подхранване. Когато азотът е в прекомерни количества, тогава се затруднява усвояването на другите елементи.

Калиевото гладуване се характеризира не само с образуването на твърди влакна вътре в плода, но и с неравномерно оцветяване, образуване на жълти и сухи контури по листата, както и усукване на младите листа във вид на тръба.

Недостигът на калций води до върхово гниене на плодовете (върховете потъмняват и изсъхват). В същото време младите листа се покриват с жълти петна и изглеждат като изгорени, а старите придобиват тъмнозелен цвят.

Тази ситуация може да се коригира чрез кореново или листно подхранване на растенията с калиев сулфат, калиев монофосфат, калциев нитрат или обикновена дървесна пепел, които ще осигурят необходимите хранителни вещества.

Вирусът на столбура се разпространява от насекоми

Столбурът е вирусно заболяване, известно още като фитоплазмоза и не е много разпространено. За съжаление не може да се помогне на растенията, защото няма защитни средства срещу инфекцията. Единственото нещо, което може да се направи, е да се изскубнат и изгорят болните растения, а горният слой почва да се премахне.

Как да разпознаем болестта? При болните домати стъблата стават по-дебели, а листата издребняват, огъват се и придобиват виолетов оттенък. Цветовете също изсветляват (понякога са зелени по върховете) и се срастват.

Единствената защита срещу фитоплазмата е превенцията. Вирусът се пренася от насекомите вредители: листни въшки, нощенки, цикади, белокрилки. Може да попадне на доматите и чрез плевелите – поветица, жълт кантарион или живовляк. Превантивните мерки се свеждат до борба с вредителите и редовно отстраняване на плевелите. Щамбовите сортове домати са по-устойчиви на столбур.

Могат ли да се консумират доматите с бели жилки и твърда вътрешност?

Отговорът е еднозначен – да. Даже заразените с вируса столбур, защото той не е опасен за човека.