0

С едмица след като две фермерски обединения - Българска аграрна камара (БАК) и Български фермерски съюз (БФС) с председатели съответно Светлана Боянова и Георги Стоянов, сензационно бяха приети за членове на най-влиятелната организация на земеделци и кооперативи в ЕС Копа и Коджека, на сцената се появи трето огромно обединение в агросектора. Това е Българска агрохранителна камара с шеф бившият министър на земеделието от кабинета на Иван Костов Венцислав Върбанов. Негов почетен лидер е проф. Атанас Атанасов, който се ползва с огромен авторитет в средите на селскостопанската наука. Припомняме, че Светлана Боянова също бе зам.-министър на земеделието по време на първото правителство на Бойко Борисов.

Хляб и месо

И ако в първите две обединения акцентът на членския състав е свързан основно с фермерите, то третият играч, който влиза на сцената, обединява засега основно структури на преработвателите, както и представители на индустриалните производители на месо, основно в свиневъдството и птицевъдството, но и хлебопроизводство и сладкарство. Вътре е и Асоциация на земеделските производители в България, чийто лидер е Венцислав Върбанов. Изпълнителен директор на организацията бе и настоящата заместничка на Вътев зам.-министър Татяна Георгиева.

С него е свързан и действащият министър на земеделието Кирил Вътев, който преди година бе инициатор за обединение на сектора. Засега Агрохранителната камара няма интерес да става член на Копа и Коджека по думите на Венцислав Върбанов, но има амбиция да си сътрудничи с изпълнителната власт в лицето на Министерство на земеделието, става ясно от изявления на Венцислав Върбанов.

Припознава

Вероятно именно това е обединението, което самият Кирил Вътев припознава като авторитетната браншова камара, с която смята да работи. Не случайно при официалното представяне на заместниците си пред медиите той подчерта, че за него вече не са важни ресорните представителства на различните сектори на производство на суровини, а цялостното разглеждане на сектора на храните - от фермата до трапезата, включително и обезпечаването им с торове, фуражи, растителна защита.

Това общо звучи на нормален език, че министърът не желае да си губи времето в безкрайни разговори с браншовиците, както това се случваше до този момент с предшествениците му. В интерес на истината един от най-големите проблеми при управлението на който и да е министър на земеделието през последните 15 години беше огромното пилеене на време, което отделяше за срещи и изслушване на всяка една земеделска формация, независимо дали става дума за производители на пипер, домати или патладжани. Повечето от организациите имаха по десетина души членове и всеки от тях имаше изисквания, които трябваше да бъдат удовлетворени.

Видими

Въпросът е дали новата Българска агрохранителна камара ще представлява цялостно интересите на земеделците.

Всъщност засега като цяло биоземеделците все още пасуват и не са заявили официално, че ще членуват в нито една от трите формации.

Любопитно е да се анализира и колко всяка една от горните формации е видима и позната. Засега безспорно най-прозрачна е тази на Светлана Боянова, в която членува цялата Национална асоциация на зърнопроизводителите, производителите на малини и ягодоплодни, овощари, овцевъди и др.

Камарата с лидер Венцислав Върбанов е с много изявени членове, както по-горе бе споменато, но тя все още се сформира.

Тайнствена

Най-тайнствената организация е тази на Българския фермерски съюз. Като цяло и лидерът им Георги Стоянов не е публично позната фигура. Пред „Телеграф“ той каза, че доста години е работил в ДФ „Земеделие“ в Стара Загора. Със съюза се свързва и името на Преслав Борисов, бивш зам.-министър на земеделието от първия кабинет на Бойко Борисов. Той е бил един от хората, които са присъствали при приемането на организацията в Копа и Коджека. Всъщност Преслав Борисов

напусна тогава агроведомството и на негово място бе назначена Светлана Боянова.

Останалата членска маса не е популярна. Има слухове, които не са проверени, че бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев е свързан с БФС, но досега той официално не е потвърждавал това, както например Кирил Вътев открито застана зад Агрохранителната камара.

Сътрудничи

И ако Венцислав Върбанов обяви, че ще си сътрудничат с Кирил Вътев, а Светлана Боянова категорично се разграничи от изпълнителната власт, търсейки независимост, то за Стоян Георгиев все още никой нищо не може да каже с категоричност.

Особено за това как БФС успяха да станат членове на Копа и Коджека, при положение че все още сформират членския си състав и най-вече чии интереси ще защитават там. Въпросът за това откъде ще набират 190 хил. лв. годишна вноска към европейския синдикат е най-голямата загадка, но вероятно решението й ще ни покаже кой всъщност стои зад тази организация.