0

Т екомата е великолепен храст и заслужено признато за едно от най-красивите и ефектни увивни растения. Лианата е с буйна зеленина и големи фуниевидни цветове, най-често оранжеви цветове. Те са големи между 5 и 7 см, фуниевидни, много ярки и доста обилни. Появяват се от юли до август, понякога и през октомври. По форма напомнят на тромпети, откъдето идва популярното име – тромпетна лоза.

Кутийка

Цветовете разцъфват едновременно на една клонка – в общо съцветие по 5-10 и повече наведнъж. Развива въздушни корени по стъблото, с които се прикрепя към дървета, стени, камъни. Плодът е дълга цилиндрична кутийка, а семената плоски, с по две крилца. Произхожда от атлантическите части на Северна Америка. Доста разпространен и популярен у нас храст.

Бляскаво

Стеблата на лианата могат да достигнат до 20 м дължина.

Отглеждането изисква слънчево място. Издържа на бедна и суха почва, но не разгръща до блясък своята декоративност. За предпочитане са дълбоките и плодородни почви, с умерено поливане. Расте бързо, но носи на много силно подрязване, ако се налага да се ограничава. Това не пречи на цъфтежа, тъй като текомата цъфти на нови леторасти.

Размножаване

Тромпетната лоза се размножава с резници, коренови издънки, отводи и семена. Младите растения мръзнат в началото, но винаги се възстановяват от коренови издънки.

Може да се отглежда като увивно растение (нуждае се от връзване), жив плет, храст или да се ползва като покритие по стръмни склонове или скални насипи. Изключително привлекателни са, когато се използват като каскадни растения по стени или в саксии.

Авлиги

Може да се използва и за градинска арка. Привлича колибри и авлиги, цъфти предимно през лятото. Нараства много бързо. Има няколко подобни американски храста от сорта Tecoma, които имат подобни цветове и се използват по подобен начин.