0

Н ова лаборатория, където учените искат да създадат растения, устойчиви на климатичните промени, отвори в университет във Великобритания, съобщи Би Би Си.

Инвестицията е на стойност 3 милиона паунда. Лабораторията се намира в Университета в Есекс. Опитното поле на закрито имитира затоплянето на планетата.

Прогноза

Биологът проф. Трейси Лоусън казва, че университетът ще селектира растения на бъдещето в условията днес. Учените ще регулират нивата на въглероден двуокис и температурата спрямо стойностите, които се очакват в бъдеще. Към лабораторията има вертикална ферма и компютърна технология, с която растенията ще се наблюдават постоянно, докато се развиват. С помощта на изкуствен интелект и роботи учените ще прогнозират как земеделието и природата ще се изменят.

С помощта на изследванията в лабораторията ще можем да прогнозираме как растенията ще се променят, за да се адаптират към климата, обяснява проф. Лоусън. Изследванията ще помогнат за това светът да се справи с продоволствените предизвикателства на фона на нарастващото население.

Ферма

От университета съобщават, че това ще бъде първата търговска вертикална ферма, където ще бъдат отглеждани култури на закрито, а лабораторията е първата в страната, която съчетава всички необходими съоръжения. Тя е финансирана частично чрез Фондацията „Уолфсън“, която е отпуснала 1 милион паунда. Шефът на организацията Пол Рамсботъм казва: „Ние сме в надпревара с времето да осигурим бъдещето на земеделието на фона на климатичните промени не само във Великобритания, но и глобално“.