0

Т айландската храна е толкова екзотична, че няма нужда от описание. Въпреки че вероятно ще намерите поне един тайландски ресторант някъде около вас и в България с автентична тайландска кухня, но опитана на място, храната дава съвсем различно изживяване.

По време на престоя ми в Тайланд всяка вечер се хранех по заведения, като със сравнително скромен бюджет можех да си позволя всякакви вкусотии и задължително няколко традиционни бирички Chang.

Тom yum с листа от липа

Съчетаването на сладки, кисели, люти и солени вкусове е това, което прави тайландската кухня толкова отличителна. Най-забележимото ястие може би е tom yum – националната супа на Тайланд. Тайландските готвачи също са много талантливи в присвояването на чужди ястия и приготвянето им по свой вкус, например в типично ястие за салата или юфка. Ще разкажа за някой от техните най-добри специалитети и ще помоля, ако сте гладни, докато четете следващите редове, просто да си вземете нещо за хапване, за да не огладнеете още.

Лимонова трева

Тom yum goong е националното ястие на Тайланд. Щедрото използване на ароматни билки като лимонова трева, листа от липа, гангал и шалот осигуряват незабравим аромат, докато чилис и рибен сос ви дават пикантен ритник. Супата съдържа и джамбо скариди (goong) и гъби. В резултат ароматът на Tom yum goong е уникална комбинация от пикантно люто и кисело.

Pad Thai е много известен не само в Тайланд, но и в повечето части на света. Има толкова много вариации на това емблематично ястие с юфка, но обикновено се състои от тофу, бобови кълнове, лук и фино смлени фъстъци. Pad Thai е ястие, което трябва да участва задължително поне в няколко от вечерите ви.

Лепкав ориз

Kuay tiew (супа с юфка) е бърз и лесен важен елемент от изживяванията в тайландската кухня. Различията в съставките означава, че 10 различни готвачи биха могли да го приготвят по 10 различни начина, което го прави едно от 10-те най-добри ястия. Юфка – обикновено тънка, от време на време по-дебела – се сервира в бульон с почти всички меса, включително свинско, пилешко, говеждо, патешко и морски дарове.

Som tam (пикантна салата от папая) идва от североизточната част на Тайланд, но е достигнала почти култов статус във всички части на страната. Леките разлики в използваните съставки означават, че количеството на сладкото или киселото може да варира значително в различните ресторанти. Това ястие от настъргана зелена папая има здравословна доза топлина в зависимост от количеството на добавения лют червен пипер. Som tam е най-добре се комбинира с пилешко барбекю и лепкав ориз.

Тайланд е известен с това, че доставя едни от най-добрите ядки кашу в света, така че ще намерите много ресторанти, предлагащи Gai pad med ma muang. Това ястие от пържено пилешко пиле с ядки кашу е превъзходно, стига да обичате подправките. Съдържа също сладък соев сос, мед, чесън и няколко сушени люти червени чушки. Насладете му се на обяд или вечеря, като добавите към него сварен ориз.

Патладжан череша

Зеленото пилешко къри съдържа кокосово мляко, патладжани с размер на череша, бамбукови резанчета, галангал, лимонова трева, кориандър и сладък босилек. Той придобива своя различен цвят от зелените люти чушки, въпреки че някои ресторанти използват зелена къри паста. Това ястие е по-богато и по-сладко от класическия Tom yum и се съчетава добре с ориз на пара.

Деликатесът

Издълбан ананас, напълнен с ориз и морски дарове, за мен е най-големият деликатес, който съм опитвал от тайландската кухня. Вкусът на леко сладко-кисел сос, смесен с ориз и морски деликатеси, ти дава усещането, че вкусваш божествена амброзия, която се топи в устата и като за десерт остава вкуса на ананаса по небцето ти.

Но каквото и да пробвате от традиционната кухня, няма как да сбъркате – всичко е невероятно вкусно. Но заради многото ориз, който се използва, а и бирата им е оризова, може да ви стане тежко и да се почувствате като издут балон. Това е нормално, защото и жегата, и влагата подпомагат допълнително за това усещане. Но какво пък толкова – ще ви мине още на следващия ден, като се потопите във водата на плажа или басейна и пак ще огладнеете!

Разходка

Препоръчително е след вечеря да си направите една разходка. Но докато го правите, трябва да сте наясно, че няма как да избягате от храната! Навсякъде дебнат сергии за плодове или майстори на сладолед от плодове, който приготвят на място. Ще видите всякакви плодове – от традиционните ананаси, кокосови орехи, малки банани, бяло грозде, портокали до екзотичните гуава, мангостин (известен още като благородния плод), карамбола (звездният плод), рамбутан (космат личи) и миризливият крал на плодовете – дуриан.

Дуриан, Краля на плодовете, вони, но е божествен

Дуриан е екзотичен плод с остра миризма. Наричат го Краля на плодовете, а миризмата на дуриан се определя като „нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук и разложена плът“. Но вътрешността му е с приятен сладко-кисел вкус. Той е доста труден за съхранение и поради тази причина трудно се транспортира, което води и до високата му цена в някои страни. Но има държави, в които е забранен този плод, и това е Сингапур, пише Иван Кръстев, автор на книгата „Професия пътешественик“.

Автор: Иван Кръстев