0

П рез периода до 29 февруари агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от средноденонощни температури над биологичния минимум, необходим за възобновяване и протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Това съобщават от Секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

В края на есенно-зимния период на влагонатрупване почвените влагозапаси при обработваемите площи в еднометровия слой са от 70% до 90% от ППВ (пределна полска влагоемност).

Фази

През периода при късно засетите посеви с пшеница и ечемик, изоставащи в развитието си, ще се наблюдава фаза трети лист. Фаза братене ще се наблюдава при посевите в Дунавската равнина и на отделни места в южните райони от страната - агростанции Бъзовец, Кнежа, Новачене, Николаево, Долни чифлик, Търговище, Силистра, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил и Сандански. При костилковите овощни видове ще протича набъбване на пъпките.

Условия

През повечето дни от периода с изключение на места в западните райони, където се прогнозират превалявания, условията ще са подходящи за провеждане на: почвообработки на полетата, предвидени за засяване с пролетни култури; резитби и растителнозащитни пръскания при трайните насаждения; обследване на посевите с пшеница и ечемик за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и ларвите на обикновения житен бегач. Предвид възобновяването на вегетацията при зимните житни култури приоритетно трябва да се довършат мероприятията по подхранването на посевите с азотни торове.