0

Р аботник в испанска птицеферма е заразен с птичи грип.

Според Министерството на здравеопазването това е първият случай на заразен човек в Испания и вторият в Европа.

Заразяването е станало в провинция Гуадалахара, където на 17 септември беше потвърдено огнище на птичи грип H5N1. Работникът е бил изолиран в продължение на 11 дни, докато тестът не е показал, че вече е отрицателен. Не е имал симптоми и не се е наложило да бъде приет в болница, въпреки че според здравните власти птичият грип може да доведе до смъртта на болния. Колегите му не са заразени

Предаване

Предаването от човек на човек е много трудно и според Световната здравна организация няма доказателства, че може да стане и чрез термично обработена храна. Въпреки това се препоръчва наблюдение на огнищата на птичи грип. В момента Европа преживява най-тежката си криза с птичия грип тази година с близо 50 милиона умъртвени домашни птици, а устойчивостта на вируса през лятото повиши риска от широко разпространени инфекции през следващия сезон, съобщи Агенцията за безопасност на храните на ЕС (EFSA).

Разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците, наричана птичи грип, е проблем заради опустошението, което може да причини на птичата популация, вероятността от въвеждане на търговски ограничения, а също и риска от предаване от хора.

Епидемията от този сезон засегна общо 37 европейски държави, най-големият географски обхват в историята. За първи път вирусът прекоси Атлантическия океан по миграционни маршрути, причинявайки тежка епидемия сред домашните птици в няколко канадски провинции и щати на САЩ, съобщи EFSA.

Птичият грип обикновено поразява през есенните и зимните месеци. Предава се чрез изпражнения на заразени мигриращи диви птици или директен контакт със замърсени фуражи, дрехи и оборудване. Като цяло продължаващата криза с птичия грип през този сезон е най-лошата, наблюдавана някога в Европа с общо 2467 докладвани огнища при домашни птици и 47.7 милиона умъртвени птици, се казва в съобщението.