0

О вчата вълна, която векове наред е използвана изцяло в бита в последните години, се превърна в почти неразрешим проблем с овцевъдите, ако не в в цял свят, то в Европа със сигурност. Причината е, че вълнените изделия като килими, одеяла, бельо, плетива и прочее изцяло бяха изместени от синтетични материали, които по-лесно се чистят и са по-лесно достъпни.

В годините след пандемията обаче вълната отново бавно, но славно започва да се връща в бита на съвременния човек, а в скандинавските страни, които са страстни почитатели на всичко естествено, тя е истински хит. Вълната постепенно изтласква и синтетичните матраци и възглавници, пълни със синтетични материали, а изделията

от нея са с цени, достойни или за колекционери, или за хора с дневни от няколко стотачки.

Жега и студ

Вълнените влакна се получават от овце, кози, зайци, лами и др., като най-голямо приложение имат влакната от овча вълна. Още в миналото хората са използвали нещавени кожи, за да се предпазят от студа, разказва специализираният сайт stepbg.com. Защо да предпочетем вълнените материи през зимата? Вълната единствена в природата едновременно държи топло, предпазва от жега и влага. За доказателство можем да погледнем овцете, които със своето руно издържат на всякакви температури. Между влакната на вълната се задържа голямо количество въздух, който стои като балон и служи за изолация. Вълнените влакна отблъскват влагата – опитвали ли сте се да попиете вода с вълнен плат? Няма да успеете, защото вълната не абсорбира течности. Ако ви застигне дъжд и сте с вълнена дреха, ще трябва да мине доста време, преди да се намокрите. А дори и това да стане, вълната генерира топлина и ще бъде топла, а не студена.

Антистатична

Вълната е антистатична – вероятността за събиране на статично електричество при нея е почти нулева. Притежава антиалергични свойства – естествената вълна има противовъзпалителни и антибактериални свойства – препоръчва се при хора, страдащи от костни заболявания, подагра, мускулни болки, заболявания на кръвообращението. Естествените и протеиновите влакна не позволяват развитието на мухъл и плесени. Вълната е огнеустойчива - все пак е възможно да бъде запалена, но няма да се разгори в пламъци. Тя не се топи при горене, затова трудно може да залепне по кожата и да причини кожни изгаряния. Вълнените влакна са естествено еластични. Можете да ги усуквате и разтягате, но те пак възвръщат първоначалната си форма. Така вълнените дрехи дават голяма свобода на движение.

Боцка

Най-големият недостатък на вълната е усещането за "боцкане" при носене. Този минус обаче вече е рядко срещан, тъй като в текстилната промишленост се използват видове вълнени влакна, които са фини и меки и не предизвикват дразнене на кожата.

Все пак, ако сте с по-чувствителна кожа, може да почувствате известен дискомфорт.

Природна и антистресова Овцата - символ на любовта

Вълната е естествен материал, който се произвежда от овцата без използването на вредни химикали или изкуствени влакна. Това я прави екологично приятелски и устойчив избор в сравнение със синтетичните материали. Носейки вълнени дрехи, вие не само се наслаждавате на естествената им красота, но и допринасяте за опазването на околната среда.

Носенето на вълнени дрехи не само ви предоставя стил и комфорт, но и идва с множество ползи. Топлината, дишащите свойства, устойчивостта на намазване и износване, водоотблъскващата способност и екологичната устойчивост правят вълната предпочитан избор сред модните ентусиасти. Така че следващия път, когато се нуждаете от моден и функционален избор, разгледайте вълнените дрехи и се насладете на всички ползи, които идват с тях.

Носенето на вълна може да има положителен ефект върху нашето емоционално благополучие. Мекотата и усещането за комфорт, които предлага вълната, могат да създадат усещане за безопасност, успокоение и уют. Това може да помогне при справянето със стреса, тревожността и депресията, като ни осигури моменти на удоволствие и успокоение. Неслучайно овцата е животното, което символизира любовта.

Лечебните свойства на вълната са доказани и вече се използват в различни терапевтични практики. От топлината и релаксацията до терморегулацията, антиалергичните свойства, масажа и подобряването на емоционалното благополучие вълната ни предоставя природна терапия за нашето здраве и добро битие.