0

П рез третото десетдневие на ноември в полските райони на страната паднаха повсеместни валежи - между 20-50 l/м², които увеличиха влагозапасите в 50 cм слой и доведоха до преодоляване дефицита на почвена влага при есенните посеви, съобщават агрометеоролозите от секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

След настъпилото застудяване в края на ноември през периода до 8 декември се прогнозира повишение на температурите и в полските райони на страната средноденонощните им стойности ще надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

Термометър

Очакваното затопляне през последните дни от периода, с максимални температури до 14-15°С, ще създава условия за активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви на много места в полските райони. В края на първото десетдневие при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази – поникване, начало на листообразуване (Карнобат, Долни чифлик, Силистра, Кюстендил, Сандански), фаза трети лист (Кнежа, Николаево, Търговище) и начало на фаза братене (Бъзовец, Николаево).

През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на сезонните почвообработки. В средата на периода валежи не се очакват, което ще осигури възможност за извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения.

Зимуване

Тази година значителна част от посевите с пшеница ще зимуват в начален стадий от развитието си. Засушаването през първата половина от есента в по-голямата част от страната ограничаваше и задържаше вегетацията на зимните житни култури. Поради тази обективна причина посевите ще встъпят в зимата в различни фенологични фази: поникване, 1-2-3 лист и начало на фаза братене. Във фаза братене, в която посевите най-добре понасят зимните условия, са малка част от пшеничните посеви на отделни места в Дунавската равнина - агростанция Новачене и в района на Русе.

През декември прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 9-10°С в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, ще представляват опасност за поникналите, но неукрепнали зимни житни култури.