0

О сем болести могат да причинят животните на човека, без обаче те да страдат от тях според medik.de. Сред тях са лаймска болест, бяс, западнонилска треска, салмонелоза, зоонозен грип, бруцелоза.

Котки

Лаймска болест се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi и се разнася от кърлежи. Болестта поразява котки, едър рогат добитък, но и човек. Често преносители на заразата са таралежи и гризачи. У нас в парковете и градските градини често се разнася и от катерици.
Болестта уврежда бъбреците, зрението на кучета и коне. С бяс човек се заразява при ухапване от заразено животно. Вируса носят кучета и лисици, плъхове, прилепи, белки. Ако човек бъде заразен, трябва да бъде поставен под карантина, за да спре разпространението на вируса. Правят се и серия инжекции, за да няма летален изход.

Комари

При западнонилска треска заразата се пренася от комари. Резервоари на вируса са предимно птици и много по-рядко коне. Боледуват животни – птици, коне и магарета, котки. Заразяват се след ухапване от комари от род Culex. Приблизително 80% от заразените не показват никакви симптоми. При около 20% заболяването протича с грипоподобни симптоми – ниска температура, възпалено гърло, главоболие,  болки в тялото, отпадналост, липса на апетит, коремни болки, диария. Тежките случаи са рядкост и засягат централната нервна система – менингит или енцефалит.

Водоеми

Бактерии на салмонелата, които често са в яйцата, са причина за болестта. Те могат да бъдат открити също така в застояли води, напоителни канали, водоеми. От нея боледуват домашните пойни птички. Те се заразяват от хранилките и ваничките за вода, а болните най-често умират. Нерядко листата на салатите още докато растат на открито се опаразитяват  със салмонела от насекоми и птици или пък от органичните торове. Ако листата на салата са заразени, отделяният от тях сок помага на бактериите да формират биофилм,  дори след измиване остават по-дълго източник на инфекция.

Симптомите на салмонелозата  са като при остра стомашна инфекция. Особено е опасна за бременните. Затова те не бива да консумират сурови, рохки яйца и кремове, приготвени с тях.

Опасни могат да се окажат майонеза с яйца, сладкарски изделия, шоколадови мусове, тирамису или сос винегрет Сезар, който също може да е приготвен със сурово яйце.

Бруцелозата се причинява от бактериите Brucella. Те се срещат в елени, лосове, диви прасета. Инфекцията се разпространява в домашни свине, говеда, кучета. Най-често човек се заразява от млечни продукти. Човек се заразява от бяс при ухапването от заразени от бяс животни. Различни щамове на вируса се срещат при миещи мечки, лисици, катерици, плъхове, прилепи. Необходима е незабавна ваксинация.