0

В секи ден по 1 час от четвърти юни животновъди ще затварят Подбалканския път на разклона на Калофер. За това предупреди фермерът Тодор Диклиев пред БНР в петък. Причината е в ограничението за паша на животни в националните паркове. Проблем, за който „Телеграф“ писа по повод невъзможността на стада с полудиви крави от Източните Родопи в с. Горно поле да се качат в района на Белмекен. За него пък разказа съсобственичката им Благовеста Василиева. Тогава тя обобщи ситуацията, че заради наредби на Министерството на околната среда и водите фермерите са поставени пред ситуацията да изколят животните си, защото не им разрешават достъп до храна.

Това е причината за протестите, които животновъдите започват следващата седмица до Калофер. Ще бъде изграден и палатков лагер. 

Проблемът с ограничената паша засяга цяла Централна България, включително общините Калофер, Карлово, Павел баня и онези, които са на север от Балкана.

Стара планина

Протестиращите настояват да им бъде разрешено да качат стадата горе в старопланинските пасища.  Вече половината от годината изтича, а няма издадено нито едно разрешително, подчерта животновъдът.

По думите му само в Калофер има близо 2800 - 2900 говеда и около 5000 овце.

Животновъдите са сезирали в годините назад всички институции, включително и прокуратурата. Преди две седмици отново са изпратили писма до министерството на земеделието и екоминистерството. Животновъдите имат подкрепа от местната администрация - кметовете на Калофер, Карлово и Павел баня.  Но държавата бездейства и остава безмълвна. 

Ние нямаме къде да ходим просто. Ние сме опрени на стената. Ще започнем по малко да стачкуваме, ще видим нататък, каза Диклиев.