0

И спания се смята за най-големия производител на зимния черен трюфел. Освен че расте в дивата природа, най-вече в горите на Жирона и централната част на Теруел, миризливата гъба се отглежда и от много фермери според Евронюз. Медията припомня, че такива гъби има и във Франция и Италия, но водеща в производството е Испания. За жалост в публикацията България не е посочена като източник на черни трюфели, може би защото огромна част от тях се продават под италиански флаг.

Добри условия

Трюфелите са подземни гъби и растат близо до корените на дървета като дъб, горски дъб и лешник. Свързват се с корените чрез огромна мрежа от мицел, която може да достигне километри под земята.
Не и булдог

Понеже се намират на около 20 см под земята, обичайно се търсят със специално обучени кучета.

Трюфелите и белите, които са много по-скъпи, и черните се ценят основно заради кулинарните си качества. Те донесоха в света на готвенето безкрайно нови вкусове, които иначе никога не биха съществували според София Агустин от Manjares de la Tierra, компания в Sarrión, Teruel. Тя допълва, че имат над 48 различни нюанса, като масло, карамел, дърво, влажна почва, сено и смляно кафе.

Сезони

Сезонът на черните зимни трюфели в Sarrión е от ноември до април. Готвачите обожават земния аромат на черния зимен трюфел, който бил дори по-фин от този на белите.
Летните трюфели се намират от май до септември и имат по-деликатен аромат от зимните.
10 години
Отглеждането на черни трюфели обаче не е толкова лесно.(„От първите инокулирани дървета, засадени до първите отгледани трюфели, фермерите трябва да преодолеят до 10 години без полза или реколта“.
Дългото чакане обаче е само половината от проблема, тъй като има строги инструкции за поддържане на полетата с трюфели. Докато полетата „симулират естествените условия на гората“, околната среда може да бъде контролирана, обяснява Агустин.
„Например, използвайки напоителни системи за микропръскане, ние постигаме равномерно разпределение на водата, което симулира фин дъжд, когато е необходимо.“
Температурата и климатът също са много важни за растежа на трюфелите, поради което Теруел е идеалното място за тях.

На 900 до 1200 метра надморска височина, имаме идеалния климат и сме защитени от силни ветрове, като се намираме сред две планини. Това прави нашите варовикови земи идеални за безопасен растеж на трюфелите“, според нея. Августин смята, че булдогът не става за търсач, но улично куче със здрав нос и желание за учене може да бъде ваш спътник до края на дните си в търсене на гъбата.