0

З мийското растение (Dracaena trifasciata) е познато с още много имена - меч, езикът на свекървата, змийска кожа, африкански коноп. То е вечнозелено растение, родината му е Западна Африка.

Може би не знаете, но змийското растение е цъфтящо. Това обаче се случва при подходящите условия. Деликатните му бяло-кремави цветове наподобяват лилия. В природата змийското растение цъфти всяка година.

Объркване

Отглеждането в домашни условия обаче обърква този цикъл, но въпреки това е възможно да го накарате да пуска цветове. За целта обаче трябва да го подложите на стрес. Под заплахата да бъде прекратен жизненият му цикъл, растението ще направи всичко възможно да цъфне, за да може да се възпроизведе.

Можете да увеличите светлината, която растението получава през деня, като за целта може да използвате лампи за разсад. Намалете поливките. Не го пресаждайте, защото заплетените корени също могат да провокират цъфтеж.

По принцип трябва да го поливате няколко пъти месечно през топлите месеци, като изчаквате почвата да засъхне. През зимата можете да намалите поливките до веднъж месечно или дори по-рядко.

Пресаждане

Като цяло пресаждането не е необходимо, тъй като змийското растение расте много бавно. Преместете в нов съд само ако видите, че корените се подават над повърхността. При пресаждане, когато извадите растението, трябва внимателно да масажирате корените, за да се отпуснат. Напълнете новия съд със свежа почва и зарийте корените. След това полейте обилно, за да може растението да се настани добре в почвата. Пресаждайте змийското растение и когато видите, че листата пожълтяват.

Като цяло змийското растение се отглежда много лесно. Те почти не страдат от заболявания, рядко са нападнати и от неприятели. Ако видите такива, няколко третирания с инсектициден сапун решават проблема.

Най-големият проблем при змийското растение е кореновото гниене. То се случва при твърде често поливане. Затова е много важно да поливате само когато почвата е наистина суха на дълбочина един пръст.