0

Д оайенът агроном Веселин Орешков е експерт по лечебни растения и природосъобразен начин на живот. Народният мъдрец е познат и като лечител и философ, последовател на Петър Дънов. Автор е на 9 книги - наръчници за здравословен и пълноценен живот. Роден е през 1940 г. в Троян. От малък се запознава с билките, общувайки с шефа на ботаническата градина към Научния институт по фармация и химия. По-късно става агроном. Посвещава живота си на обогатяването на българската флора с полезни растения от други райони на планетата. Благодарение на Орешков у нас навлизат култури като планински лимон, арония, киви (актинидия), райска ябълка (персимон), левзея, шизандра.

- Започна сезонът на черешите, каква божествена програма се крие в тях, г-н Орешков?

- Те са любимият ми плод. Мога да ви споделя, че щом преминат, буквално броя месеците, докато започнат да зреят отново. Те, както и ягодките, привличат човека с червения си цвят. Подтикват го да се катери смело по високи дървета, на които иначе със сила не можеш да накараш някой да се качи. Така природата го е измислила, че непринудено ни помага да бъдем здрави. Черешите участват изключително много в обмяната на веществата в тялото ни със соковете и багрилата в ципата си. Това са каталитични вещества, част от спектъра на бялата светлина, които подпомагат извършването на обменните реакция в организма по най-добър и правилен начин. Така природата с малко неща върши много. Тя винаги работи с резултати.

- Петър Дънов е препоръчвал черешите при малокръвие, болен стомах, както и да се хапват сутрин с лице срещу слънцето. Кои други плодове е тачил основателят на Всемирното Бяло братство?

- Освен черешите той много често споменава в лекциите си сливите, гроздето и др. Въобще плодовете трябва да присъстват в нашата ежедневна храна. Забележете обаче, че аз още от 1949 г. съм се обърнал към листата. Те не са вкусни както плодовете, но основната сила на растенията се крие в тях - все пак улавят светлината и я преработват за живот. А това е невероятно чудо. Цяло лято те са зелени заради хлорофила, а есен се обагрят във всичките цветове на дъгата. Онези, които синтезират антоциани, са карминеночервени, други стават лимоненожълти - така целият спектър на светлината се отразява в тях.

- Всичко ли е светлина?

- А, открихте го, без да ядете ябълкови семки. Като онзи виц за двамата дежурни полицаи, дето пътували нощем с влака. Единият се оплакал, че нещо напоследък умът му много не е бистър. Другият го слушал и му рекъл: „Аз мога да ти кажа как да поумнееш. Ще ти дам ей тия 4 ябълкови семки да изядеш, но те струват 4 лева“. Зарадвал се човекът и платил цената. Задъвкал семките, но скоро започнал да си мисли как с тия пари е можел да си купи няколко килограма ябълки. Споделил това с колегата си, а той му отвърнал: „Ето, нали ти казах, че от семките ще поумнееш!“

- Има ли плодове, водещи до благотворна трансформация на човека в духовен и физически план?

- Категорично, но трансформацията идва оттам, че плодовете съдържат Жива вода. А точно тя по самата си същност чрез водорода е носител на светлината от всемира и по този малко заобиколен начин се осъществява точно тази трансформация. Защото плодовете внасят космична светлина в организма на човека. Хубаво е да се знае, че освен от Слънцето има и едно невидимо лъчение от космоса. Това е вълнова информация. Както ние приказваме по мобилните телефони, така и онова работи. По този начин всемирът движи нашия биоритъм.

- Вие сте главен виновник за разпространението на планинския лимон. Как започна всичко?

- Повече от 60 години работя с него и той толкова много ми е помогнал. През 1980 г. обаче трябваше да се лиша от стомаха си. Тогава именно планинският лимон ме спаси за следващите 40 г., че да съм жив и здрав.

- Как стигнахте до този развой?

- Това е цяла сага. Всичко започна, когато издадоха една заповед от Държавния съвет на базата на 20-годишната ми дейност по интродуциране на растения в Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян. Отгоре имаха намерение на база моите изследвания да си направят едно Елдорадо - златна мина, от която в София да черпят много средства от държавата уж за научни изследвания, а те да си мятат само моливите. В същото време аз давах това познание на обществото ей така, без пари. Заради това ми направиха една преса да не мога да продължа дейността си. В един момент целият държавен апарат беше срещу мене. Аз преодолях този проблем, но от напрежението и стреса в един момент ми се затвори пилорът. Бях принуден 6 месеца да живея на клизми. Е, създадох отдел за лечебни растения, който междувременно ми беше възложен, но се наложи да изрежат стомаха ми. Днес благодарение на планинския лимон не само съм жив, но и свърших невероятна работа. Преди 2 години спрях да го пия и три инсулта изкарах. Сега отново започнах да го приемам и се възстанових. Плодовите киселини, които съдържа, са от голямо значение.

- Коя е родината на планинския лимон?

-Япония. Там ползват корените, листата и цветовете му за лечебни цели. Аз използвам плодовете. Един ден ще се разбере, че това е едно невероятно растение, което може да допринесе огромна полза за човеците. Аз работя с него вече 60 години с цел да го направя промишлена култура в нашата слънчева плодородна България. И това е на път да стане. Ами аронията, за нея през 60-те години на миналия век никой не бе и чувал. А сега няма двор, където да не расте. За жалост хората още не знаят как да я използват напълно. Мисля да напиша една книжка за нея. Обещал съм го на колегата Серафим Серафимов, който почина на 87 г. Две лета преди да се спомине, дойде да се видим, като се качи на високия баир в Троян, дето живея. Но и на мен вече пистата ми е накъсяла, та не бива да се бавя с писането. Не ми се мисли, ако отида при него и нищо не съм направил по въпроса, направо ще потъна от срам.

- А как гледате на съвременното земеделие и хранително-вкусова промишленост?

- Досега съм написал поредица от 9 книги за природосъобразен начин на живот. Причината е, че хората тотално са загърбили природата. Всичко е подчинено на синтетиката. Виждате напоследък как масово навлизат имитиращи продукти. Но как ще имитираме цвета на черешата, жълтото на крушата... В тях чрез вълново трансформиране на хранителните вещества се създават лечебни багрила. Всичко извън този естествен процес носи отрови.

- Има прогнози, че човечеството ще бъде наказано, защото нарушава Божествената си програма?

- Тя е не само нарушена, но е прекъсната вече! В света се шири един невероятен енергиен вампиризъм. И сега следва още по-масово - епидемично разпространение на заболявания с неизяснен произход. Или както ги наричат автоимунни. На фона на туй все повече хората ще разбират, че доларите и въобще парите са без златно покритие. Едни шарени книжки. Затова в скоро време все повече хората ще отиват на село и сами ще си отглеждат продуктите, защото нищо няма да може да си купят - парите са без стойност, както и храните в магазина. Капанът вече е щракнал и човечеството ще измре, ако не се осъзнае.

- Много се говори за пророчествата на Петър Дънов. Кои от тях можем да съотнесем към нашето време?

- Ето, едно съм отпечатал в книгата „Накъде вървим и какво да правим“. Там съм цитирал точната му беседа със следните думи на Учителя: „Досега са идвали от Невидимия свят добронамерено да ви съветват. Този път ще дойдат с чукове , ще ви изпочупят къщите. И ще се оплаквате, че сте поставени при неблагоприятни условия“.

- В една своя беседа казвате, че през 2012 г. сме минали точката на невъзвращаемост. Какво визирате?

- В тази година човечеството премина безвъзвратно своята точка на равновесие. Точно тогава издадох първите си два наръчника - „Път към свободата“ и „Законите на живота“. Сега глася „Живеене след 2023 г.“ Защото от тази година вече ще трябва абсолютно по нов начин да се разсъждава и живее. Предстои от гъсеници хората да свият пашкули и да имагинират в пеперуди.

- Т.е. ще еволюираме, така ли, но, ако визираме и пророчествата на Дънов, то изглежда това ще се случи след сериозни катаклизми?

Вляво: Петър Дънов по време на паневритмията - танца, измислен от него., Вдясно: Според Орешков вече са в ход разрушителните катаклизми, за които предупреждава феноменът Петър Дънов.

 Вляво: Петър Дънов по време на паневритмията - танца, измислен от него., Вдясно: Според Орешков вече са в ход разрушителните катаклизми, за които предупреждава феноменът Петър Дънов.
gettyimages/petardanov.com

- Иде еволюция в планетарен и космичен план. Помнете думите ми, в настоящата година започва всичко. Но през 2024 г. вече ще задуха страшен вятър, който ще отвее всичката слама и плява. Идеята е накрая на хармана да остане само зърното от Човечеството. Моята мисия сега е да показвам на хората потенциала на телата ни, на Духа и Душата, защото ние сме преди всичко космични същества.

- Все още е загадка космичното име на Петър Дънов - Беинса Дуно. Вие имате ли обяснение?

- Много йоги и въобще издигнати учители винаги са имали духовни имена. Защото те вече не са като обикновените човеци, а са свързани с Космоса и Вселената, за да учат другите. Такова име Отгоре получава и Петър Дънов. През по-миналия век той отправя послание: „Ще предам на българите едно учение на български език. И от Него ще вземам, имайки предвид от Христос.“ Именно тогава Дънов предава най-новия завет на нас, българите, за живот на Земята. Това никъде не се обявява, но е от значение за целия свят. Дънов дава и танца паневритмия - всеобщия космичен ритъм. Той вече се играе на петте континента.