0

Л ятната реколта от картофи не е проблемна за съхранение на хора, които си имат къща на село или вила. Ясно е, картофите ще съхраняват в сухо мазе, гараж или в някоя от стаите, където е сухо, проветриво. Същото се отнася и за чесъна и лука, които тоно сега се вадят. Ето няколко идеи за съхранение на тези толкова важни зеленчуци, които освен вкусни са и много полезни за здравето.

Апартамент

Проблемът със съхранение на първите и вкусни летни картофки е за хората, които живеят в апратамент. Особено ако не разполагат с гараж или сухо мазе. Повечето от днешните мазета са влажни и да си пазиш картофите, лука и чесъна в тях, е повече от неподходящо, защото те много бързо ще започнат да гният, а картофите да поникват.

Тераса

Първото условие и за трите култури е да бъдат добре изсушени.

Един от старите начини, който е и естетичен, като се сплетат на плитки чесънът и лукът. Тогава се окачват на терасата и така могат да издържат и през зимата, особено ако балконът е покрит, така че да не ги вали сняг. Другият вариант е да бъдат наредени в кошници или щайги, застлани с вестник, и да се оставят поне една седмица да ги изпече слънцето. Готови са, когато дръжките изсъхнат.

Влажни

Картофите са много по-уязвими от чесъна и лука. Те също трябва да бъдат оставени да изсъхнат на слънце. Много внимателно се преглеждат за наранени с мотика. Точно тези, както и клубени, на които им е наранена кожичката, трябва незабавно да се сготвят. Другото, което е важно, е да се прегледат за загниващи картофи, които също трябва да бъдато отстранени.

Кошници

Според експертите най-подходящата температура за съхранение на картофи е между 4-7 градуса. Такава температура би могла да се осигури от мазе, гараж, а за тези, които нямат, в хладилник. Другият вариант е да се намери кътче в жилището, където е тъмно, сухо и проветриво, защото влажността ще предизвика загниване и поникване на картофите. Редят се само здравите кореноплоди върху вестник. Би трябвало да има и някакво пространство между тях, защото ако някой е загнил, може да зарази другите. Освен това е добре периодично да се преглеждат и да се отстраняват лошите плодове.

Листа от пелин

Един от начините да се предпазят картофите от загниване е като

между тях се наръсят дървесни стърготини. Други съветват да се увиват с пресни листа от пелин. Вестниците между тях също вършат отлична работа, при това те изолират от високите температури, каквито се задават в предстоящите дни.

Ако не работи добре, аспираторът причинява конденз

Ако съхранявате картофи в кухнята, трябва да се уверите, че аспираторът над печката за готвене работи добре. Когато кондензът се утаи върху картофената кора, клубените се влошават и се появяват млади кълнове, съветват от peskiadmin.ru.

Картофите не обичат топлината, прохладата повишава съхраняемостта на клубените. Дори на етапа на сортиране на зеленчуците е необходимо първо да се отделят повредени и малки кореноплодни култури, да се изберат големи грудки - те ще лежат до средата на зимата, и да се оставят средни зеленчуци за дългосрочно съхранение. Оптимална температура на съхранение на картофите през зимата се счита за 2-3°C, но в апартамента е много по-топло.

Затова периодично проветрявайте помещението за съхранение.

Осигурете на зеленчуците добра циркулация на въздуха.

Не дръжте картофите на места, където влагата се изпарява.

Не съхранявайте чекмеджета до стени, където се събира конденз. Не съхранявайте кореноплодни зеленчуци с други зеленчуци освен цвекло.

Изберете най-хладните места на закрито, оставете контейнера във вестибюла.

Не съхранявайте клубените в близост до нагреватели, радиатори.

Проверявайте периодично температурата, като оставяте термометър в кутията за картофи.