0

Д а отгледат добра реколта тикви, за много градинари не е достатъчно. Много от тях мечтаят да имат най-голямата тиква, виждана някога. Пътят на успеха започва с избора на най-правилния сорт. Не всички видове тикви стигат до огромни размери. Друг фактор от ключово значение е подхранването от самото начало. На трето място трябва да осигурите на растението достатъчно място, за да се развива. Преди засяването е важно да знаете колко време е необходимо на семената да покълнат. Това е много важно, защото за да достигнат тиквите зрелост, са нужни 90-130 дни.

Тиквовите семена покълват за седмица до десет дни. Ако в този срок не са покълнали, трябва да посеете нови.

Температури

Засаждането на разсадите става, когато дневните температури стигнат 21 до 35 градуса. Ключът към развиване на силни корени е комбинация от качество на почвата, слънчева светлина и добре напоявана и затоплена почва.

За да отгледате гигантска тиква, трябва да й осигурите много място на директно слънце. На всяко растение трябва да се осигурят 30 кв. м. Ако нямате такова място в градината, насочете се към по-дребни сортове.

Освен място, тиквите имат нужда от много вода и добро наторяване.

Начало

Наторяването е много важно още от самото начало, за да може растението да развие силни корени и за да се стимулира цъфтежът и плододаването. Трябва да осигурите добър баланс между азот, фосфор и калий.

Когато започне цъфтежът, трябва да решите какво целите – дали искате само една огромна тиква от растение или две-три по-малки, чието използване е по-лесно.

Всеки женски цвят има потенциал да се превърне в плод. За да стимулирате развитието на по-големи плодове, премахнете всички излишни цветове.

Опрашване

Цветовете по принцип се опрашват от насекомите. Но с намаление на техния брой, никога няма да сте сигурни дали опрашването ще бъде успешно. Тогава е добре да опрашвате цветовете на ръка. Това се извършва по следния начин. Издърпайте венчелистчетата на мъжките цветове, за да откриете тичинката, покрита с прашец, и я намажете върху женския плодник. Можете да пренесете тичинковия прашец и с помощта на памучен тампон или четка за акварел.

Органични

За да отгледате голяма тиква, трябва да подхранвате на всеки две седмици с тор. Можете да използвате органични торове като добре угнил оборски тор или кръв на прах. Когато се появят цветовете, растението има нужда от повече фосфор. С малко фосфор в почвата растенията ще дадат по-малко цветове. За да им осигурите този важен елемент, може да използвате птичи тор или костно брашно.

Когато плодовете започнат да се оформят, растението има нужда от повече калий. Калият помага на плода да съхранява вода и въглехидрати.

Махайте част от листата

Хубаво е да извършите резитба на растенията, за да им осигурите добра циркулация на въздуха. Хванете ножиците и ако забележите, че някои листа са засегнати от гъбична инфекция, просто ги изрежете. Не забравяйте да сложите мулч, който да поддържа почвата влажна и да предотвратява развитието на плевели.

За да имате успех, не забравяйте да оплевявате добре почвата. Поливайте в дълбочина, максимално близо до почвата и никога отгоре.